Štěpán Křeček: Čínská vakcína proti koronaviru bude hotová do konce roku

15.09.2020 21:39

„Zprávy o pokrocích ve vývoji vakcín proti koronaviru výrazně zlepšily náladu na trzích. Rozhodování investorů je však stále zatíženo mnoha nejistotami. V následujících měsících lze proto očekávat turbulentní vývoj na trzích,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Čínská vakcína proti koronaviru bude hotová do konce roku
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

Čína má v závěrečné fázi klinických studií čtyři vakcíny proti onemocnění COVID-19. Podle čínských vědců probíhá dosavadní testování vakcín hladce a bez komplikací. Pro širokou veřejnost by vakcíny mohly být k dispozici již v listopadu nebo v prosinci letošního roku.

Na vývoji tří vakcín se podílí specializované pracoviště China National Pharmaceutical Group, které nese název Sinopharm. Toto pracoviště spolupracuje se společností Sinovac Biotech. Čtvrtou vakcínu, která je určena pro čínskou armádu, vyvíjí společnost Cansino Biologics.

Dílčí úspěchy ve vývoji vakcín proti koronaviru zaznamenávají i společnosti z Euroamerického světa. Na rozdíl od čínských společností se však většinou zavázaly, že budou dodržovat standardy vědeckých studií a odmítnou jakýkoli politický tlak, který by měl vést k urychlení procesu vzniku vakcín.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

11:34 Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

Denní glosa Jiřího Weigla