Štěpán Křeček: Cla za 200 miliard dolarů poškodí čínskou ekonomiku

18.09.2018 18:12

„Lze očekávat, že Čína se bude proti novým americkým clům bránit odvetnými opatřeními. V takovém případě nebude druhá fáze zavádění cel trvat příliš dlouho a rovnou se přejde do třetí fáze, ve které budou uvalena cla na téměř celý čínský vývoz do Spojených států,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Cla za 200 miliard dolarů poškodí čínskou ekonomiku
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

„V případě, že nová cla vejdou v platnost, sníží se výhled globálního ekonomického růstu, což bude mít negativní dopad na kapitálové trhy. Asijské akciové indexy však na hrozbu uvalení nových cel zatím příliš nereagují,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Donald Trump vyostřil obchodní válku s Pekingem a oznámil zavedení nových cel ve výši 10 procent na čínské zboží v celkové hodnotě 200 miliard dolarů. Zároveň Čínu varoval, že v případě odvetných kroků proti zemědělským a průmyslovým odvětvím Spojených států bude zahájena třetí fáze obchodní války. Ta by měla spočívat v uvalení dalších cel v celkové hodnotě 267 miliard dolarů.

Podle Pekingu současný postoj Spojených států prodlouží obchodní boje mezi největšími ekonomikami světa, což bude mít negativní dopad na globální ekonomiku. Čína údajně disponuje dostatkem rozpočtových a měnových nástrojů, které jí umožní se s negativními dopady cel vyrovnat.

Účinky nových cel ve výši 10 procent zasáhnou čínskou ekonomiku již ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku. K největším ekonomickým škodám by však mělo dojít až v příštím roce, kdy celní sazba bude navýšena na 25 procent. Na základě takového opatření by čínský hrubý domácí produkt mohl v roce 2019 zpomalit růstu o 0,6 až 0,9 procentního bodu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…