Štěpán Křeček: Data z průmyslu a stavebnictví nevěstí nic dobrého

09.12.2019 14:57

„Český průmysl je příliš orientovaný na automobilovou výrobu, která zažívá technologickou revoluci. V případě, že se nám nepodaří reflektovat nové trendy, hrozí, že jeden z hlavních motorů naší ekonomiky začne rezivět,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Data z průmyslu a stavebnictví nevěstí nic dobrého
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

Průmyslová produkce v říjnu meziročně klesla o -0,4 procenta. Nejméně se dařilo v odvětvích výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků, výroba základních kovů a hutní zpracování kovů, výroba strojů a zařízení. Ukazuje se, že nízká diverzifikace výroby a přílišná závislost na evropském trhu snižují stabilitu tuzemské průmyslové výroby. To se České republice může vymstít v případě, že ve světě budou dál eskalovat obchodní konflikty.

Tržby z průmyslové činnosti v říjnu letošního roku meziročně klesly o -2,1 procenta. Pokles tržeb byl zaznamenán především u přímého vývozu průmyslových podniků. Hodnota nových zakázek meziročně klesla o -4,8 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se snížily dokonce o -7,0 procenta. Znatelný pokles byl zaznamenán v odvětvích výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení, výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů.

„Stavební pozemky ve větších městech jsou natolik drahé, že znemožňují výstavbu levných startovacích bytů. Podstatná část mladých lidí si kvůli tomu nemůže dovolit koupit vlastní nemovitost a je nucena platit stále dražší nájmy,“ říká Křeček.

V říjnu došlo k reálnému meziročnímu poklesu stavební produkce o -0,3 procenta. Stavební úřady vydaly meziročně o -0,2 procenta méně stavebních povolení. České stavebnictví nadále trápí systémový problém, který spočívá ve špatném stavebním zákoně a pomalém fungování stavebních úřadů. Děje se tak za situace, kdy na trhu panuje silná poptávka po výstavbě a hodnota staveb skokově narůstá.

Velkým problémem na realitním trhu je nedostatek startovacích bytů v Praze a větších městech. Lidé s nízkými příjmy se musí připravit na situaci, kdy více než třetinu své mzdy budou vydávat za nájemné. Ceny nemovitostí a podmínky pro čerpání hypotečních úvěrů jim přitom neumožní pořídit si vlastní nemovitost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.