Štěpán Křeček: Dobrá zpráva pro Evropskou unii - ekonomice USA se daří

29.11.2017 20:08

„Vývoj ve Spojených státech určuje ekonomický cyklus ve zbytku světa. Růst o 3,3 % předznamenává, že se ekonomice bude dařit i v roce 2018,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Dobrá zpráva pro Evropskou unii - ekonomice USA se daří
Foto: archiv Štěpána Křečka
Popisek: Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities

„Na vývoj americké ekonomiky působily negativně následky hurikánu Harvey. Naopak spotřeba amerických domácností a plánované snižování daní zlepšuje očekávání investorů, což přispívá k hospodářskému růstu,“ vysvětluje hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Dnes byla vydána zpřesněná zpráva o vývoji hrubého domácího produktu USA ve 3. čtvrtletí. Americká ekonomika podle této zprávy vzrostla o 3,3 %. Vývoj Spojených států amerických silně ovlivňuje světovou ekonomiku. Po relativně špatných výsledcích z Číny se údaje z USA očekávaly s velkým napětím. Americká ekonomika dál stojí na spotřebě domácností i vlády. I přes astronomický dluh je prováděna expanzivní hospodářská politika. Ta zvyšuje optimistická očekávání investorů.

Ve 3. čtvrtletí se projevily následky hurikánu Harvey, které snižovaly produkci rafinérií. Postupná obnova zasažených míst zvýší hospodářský růst v dalších obdobích. Za celý rok 2017 by tempo růstu americké ekonomiky mohlo přesáhnout úroveň 2 %, přičemž v roce 2016 rostla ekonomika Spojených států o 1,5 %. V roce 2018 se očekává další zrychlení růstu, záležet však bude na tom, jak se americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi podaří prosazovat jeho legislativní opatření na snižování daní a podporu růstu ekonomiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…