Štěpán Křeček: Důchodová komise končí. Problémy dál přetrvávají

23.11.2017 20:41

„Zlepšování stavu důchodového účtu je dáno dobrou ekonomickou situací. Demografické problémy však dál existují a projeví se s příští krizí,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Důchodová komise končí. Problémy dál přetrvávají
Foto: archiv Štěpána Křečka
Popisek: Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities

„Bez dalších úprav penzijního systému se musíme připravit na každoroční sanování důchodového účtu ze státního rozpočtu. V budoucnu budou chybět desítky miliard korun ročně,“ upozorňuje hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

V letech 2012 a 2013 se důchodový účet pohyboval v deficitech kolem 50 miliard korun. Minulý rok byl schodek již jen 16 miliard a letos se zatím pohybujeme na úrovni 4 miliard. K takto výraznému zlepšení došlo především díky růstu mezd, z kterých se odvádí vyšší odvody. Systému též prospívá klesající nezaměstnanost, která navyšuje počet poplatníků důchodového pojištění.

Přestože současná čísla vypadají optimisticky, úpravy penzijního systému jsou nevyhnutelné. To, že při výjimečně dobré ekonomické situaci se zlepšuje hospodaření důchodového účtu, jen dočasně zakrývá problémy, které reálně existují. Demografický vývoj spojený se stárnutím populace je neúprosný a vyvolává potřebu změn penzijního systému.

Jakmile se začne ekonomika zadrhávat, sníží se dynamika růstu mezd a navýší se počet nezaměstnaných. V tu chvíli se projeví neudržitelnost penzijního systému. Důchodový účet se vrátí k deficitům v řádu desítek miliard korun a bude nutné ho doplácet ze státního rozpočtu. V krizových letech však ani státní rozpočty nebývají přebytkové, takže celý problém se bude řešit navyšováním státního dluhu.  

Změny v penzijním systému měla navrhnout právě dnes končící důchodová komise vedená Martinem Potůčkem. Tato komise doporučila zrušení 2. pilíře penzijního systému a pomohla prosadit úpravy ve 3. pilíři. Takovéto změny však nepřináší dlouhodobě udržitelné řešení. Navíc po změnách ve 3. pilíři z něj v průběhu letošního roku odešlo 47 000 lidí.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …