Štěpán Křeček: Elektřina zdražuje nejvíce od roku 2009. Zelenina zdražuje o desítky procent

25.02.2019 14:32

„Předloni jsme prožívali máslovou krizi, kdy nedostatek mléčného tuku prudce zvýšil cenu másla. V loňském roce nás trápily vysoké ceny vajec. Letos zas prožíváme cenový šok u zeleniny, která v lednu meziročně zdražila o 82,5 procenta,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Elektřina zdražuje nejvíce od roku 2009. Zelenina zdražuje o desítky procent
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

„Uzavírání jaderných elektráren v Německu, vysoká cena emisních povolenek a tlak na produkci energie z obnovitelných zdrojů vedou ke skokovému zdražování elektřiny. Dražší elektřina se postupně projeví v růstu cen továrenských výrobků i ubytovacích a stravovacích služeb,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

V lednu došlo k meziročnímu zvýšení cen zemědělských výrobců o 4,4 procenta. U zeleniny můžeme hovořit o cenovém šoku, kdy se ceny za uplynulý rok zvýšily o 82,5 procenta. K vysokému růstu cen došlo u brambor a obilovin, které se používají jako výchozí surovina do široké škály potravinářských výrobků. Oproti tomu ceny ovoce klesly o 54,3 procenta. Dynamický vývoj v cenách zemědělských výrobců byl způsoben extrémním počasím, které se vyznačovalo teplem a suchem.

Ceny průmyslových výrobců meziročně vzrostly o 2,9 procenta. Vyšší ceny v průmyslu odráží růst ceny, přenosu, rozvodu a obchodu s elektřinou o 9,3 procenta, což byl nejvyšší nárůst od roku 2009. Vyšší ceny elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu budou ovlivňovat náklady napříč většinou odvětví v ekonomice. Lze proto očekávat růst cen u továrních výrobků. Rovněž pravděpodobně dojde k růstu cen ubytovacích a stravovacích služeb.

Ceny betonových, cementových a sádrových výrobků vzrostly v lednu meziročně o 7,2 procenta. To odráží zvýšenou poptávku po stavebních pracích, která byla vyvolána růstem cen nemovitostí. Samotná cena stavebních prací vzrostla o 4,0 procenta. Materiály a výrobky spotřebovávané ve stavebnictví zaznamenaly cenový růstu o 4,9 procenta. Na základě tohoto vývoje lze očekávat, že výstavba nových nemovitostí bude prodražena o rostoucí náklady ve stavebnictví, což může vést k dalšímu tlaku na růst cen v rámci realitního trhu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

nezávislost

Dobrý den, podle vás jsme nejsme politicky nezávislí, znamená to, že volby jsou u nás zbytečné? Taky tvrdíte, že je třeba, abysme byli nezávislí i ekonomicky a v zemědělství. Je to ale vůbec možné, když je naše ekonomika závislá na exportu a na německé ekonomice? A co se týče zemědělství, jak chcete...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Milan Knížák: Zbytečná svoboda

9:13 Milan Knížák: Zbytečná svoboda

Viděl jsem rozhovor DVTV s paní Olivovou, která se představuje jako umělkyně a pedagožka. Není ani j…