Štěpán Křeček: Epická bitva mezi konzolemi startuje

13.11.2020 12:52

„Mladí lidé se postupně stěhují z reálného světa do virtuálního prostředí. Koronavirová krize tento trend urychlila, což vedlo k vzestupu hraní konzolí. Již dnes je přitom herní byznys přibližně čtyřikrát větší než celá kinematografie,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Epická bitva mezi konzolemi startuje
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

V historii lidstva se již odehrála řada epických střetů. Athény válčily proti Spartě, Napoleonská Francie proti Velké Británii či Spojené státy proti Sovětskému svazu. V tomto týdnu vypukne další epický střet. Konzole PlayStation 5 se utká s konzolemi Xbox Series X a Series S. Příznivci obou táborů již beznadějně vyprodali předobjednávky.

Anketa

Je v České republice zbytečně moc restaurací?

80%
20%
hlasovalo: 13086 lidí

V předešlém souboji, do kterého společnost Sony vyslala konzoli PlayStation 4 a společnost Microsoft konzoli Xbox ONE, vyhrála společnost Sony. Celkově prodala přes 100 milionů kusů své konzole, což bylo dvakrát více než Microsoft. PlayStation 4 hráčům nabídl více her, které se staly legendárními. Za všechny jmenujme alespoň Grand Theft Auto 5, Red Dead Redemption 2 či Call of Duty: Black Ops 3.

I ve střetu nové generace konzolí je favorizována společnost Sony. Příznivci PlayStation 4 si totiž pravděpodobně rovnou koupí PlayStation 5 a ani se nebudou zajímat o konkurenční možnosti. Přesto má společnost Microsoft šanci otočit souboj ve svůj prospěch. Na vzestupu jsou totiž cloudové hry, které by mohly omezit nákupy konzolí. Tento trend nahrává Microsoftu, který je na něj podstatně lépe připraven než jeho konkurent.

Zatím je však zájem o nákupy konzolí obrovský a nic nenasvědčuje tomu, že by se to v nejbližší době změnilo. Předobjednávky se u většiny prodejců rozebraly během několika minut a nyní jsou beznadějně vyprodané. Předpokládá se, že se letos prodá přibližně 5 milionů konzolí PlayStation 5 a 3,9 milionu nových Xboxů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…