Štěpán Křeček: Historický rekord padl. Nezaměstnaných je 265 500

08.12.2017 17:21

„V listopadu dosáhl trh práce historické úrovně. Od prosince začne úroveň nezaměstnanosti růst. O práci přijdou lidé, kteří byli najati na předvánoční výpomoc. S nástupem zimy též zaniknou sezónní práce a některým lidem vyprší smlouvy na dobu určitou,“ odhaduje hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Historický rekord padl. Nezaměstnaných je 265 500
Foto: archiv Štěpána Křečka
Popisek: Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities

Ke konci listopadu evidoval Úřad práce 265 469 uchazečů o zaměstnání. Oproti předchozímu měsíci klesl počet nezaměstnaných o 5 704 lidí. Podíl nezaměstnaných osob dosahuje úrovně 3,5 %. Od prosince začne úroveň nezaměstnanosti růst. O práci přijdou lidé, kteří byli najati na předvánoční výpomoc. S nástupem zimy též zaniknou sezónní práce a některým lidem vyprší smlouvy na dobu určitou, které nebudou prodlouženy. Propuštění lidé se nemusí bát o své uplatnění. Ekonomika pracuje dobře a potýká se s nedostatkem zaměstnanců. Lidé, kteří přijdou o práci, si bez větších problémů najdou nové uplatnění.

„Tím, že nejsou obsazena volná pracovní místa, se snižuje celkový produkt, který by ekonomika byla schopna vytvořit. Nevyužití potenciálu ekonomiky je přitom velkou ztrátou, kterou již dnes lze vyčíslit v desítkách miliard korun,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Nedostatek zaměstnanců se projevuje tím, že nejsou obsazovány volné pracovní pozice. Těch na konci listopadu bylo 213 790. Tím, že nejsou obsazena volná pracovní místa, se snižuje celkový produkt, který by ekonomika byla schopna vytvořit. Nevyužití potenciálu ekonomiky je přitom velkou ztrátou, kterou již dnes lze vyčíslit v desítkách miliard korun.

Zaměstnanci mají na trhu práce silné postavení. Toho je v závěru roku využíváno k vyjednávání o růstu mezd, které v mnohých provozech porostou dvojciferným tempem. Zhruba polovina zaměstnanců může počítat s mimořádnou odměnou na konci roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…