Štěpán Křeček: Historie stavebních předpisů sahá do roku 1886

25.08.2020 17:26

„Již déle než 134 let platí na našem území různé stavební předpisy. Bohužel jejich současná podoba výrazně brání rozvoji bydlení a dopravních komunikací v naší zemi. Je proto namístě provést zásadní reformu, která povede k výraznému zkrácení délky vydávání stavebních povolení,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Historie stavebních předpisů sahá do roku 1886
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

První stavební řád byl na našem území přijat 10. dubna 1886 a platil pouze pro Prahu. Později se rozšířil na Plzeň a České Budějovice. Pro ostatní obce byl přijat stavební řád v roce 1889. Tehdejší pravidla byla výrazně jednodušší než dnes. Postupně se však rozvíjela a myslela na stále více okolností. Významný zlom přinesl vznik evidenčních plánů, které umožnily zefektivnit proces plánování nových staveb.

V období první republiky vznikl nápad na vytvoření celostátního stavebního úřadu, který měl sjednotit stavební standardy na celém území. Dříve než vznikl však přišla válka. Po ní byl v roce 1946 přijat zákon o stavební obnově, který měl za cíl rychle renovovat poškozené stavby. Klíčový byl však až zákon z roku 1949, který se zaměřoval na územní plánování a výstavbu obcí. Tímto zákonem byl zaveden pojem územní plánování, což umožnilo rozdělit území na různé typy dle jeho využití.

V roce 1958 byl přijat zákon o územním plánování, který posuzoval přípustnost staveb dle institutu územního rozhodování. Další zásadní úprava stavebních předpisů vznikla v roce 1976. Takzvaná Padesátka, jak se zákonu přezdívalo, spojila úpravu územního plánování se stavebním řádem. Tento zákon byl mnohokrát novelizován a platil i po sametové revoluci. Nahradil ho až stavební zákon z roku 2006, který platí dodnes.

Současná podoba stavebního zákona se ukazuje jako přežitá, protože neúměrně prodlužuje stavební řízení. Dle žebříčku Světové banky je Česká republika v tomto ukazateli až na 157. místě na světě a v Evropě patří mezi nejhorší. Z těchto důvodů je třeba přijmout nový stavební zákon, který urychlí proces vydávání stavebních povolení. Díky tomu by se mohla zvýšit dostupnost bydlení a zlepšit dopravní situace v naší zemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Feng Piao: Absurdní „teorie čínského vývozu nadbytečných kapacit"

15:10 Feng Piao: Absurdní „teorie čínského vývozu nadbytečných kapacit"

V poslední době jednotliví evropští a američtí politici a think-tanky pokračují v humbuku nad témate…