Štěpán Křeček: Hospodaření veřejného sektoru přešlo do deficitu, míra zadlužení však klesla

03.04.2019 12:21

Ve 4. čtvrtletí 2018 se hospodaření sektoru vládních institucí dostalo do deficitu -9,8 miliardy korun. Na vině je zhoršené hospodaření ústředních vládních institucí.

Štěpán Křeček: Hospodaření veřejného sektoru přešlo do deficitu, míra zadlužení však klesla
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

Meziroční pohled na hospodaření veřejného sektoru však přináší dobré zprávy. Nominální výše dluhu se ve 4. čtvrtletí 2018 meziročně snížila na 1735,1 miliardy korun. Díky ekonomickému růstu navíc došlo k výraznému poklesu míry zadlužení na 32,7 procenta hrubého domácího produktu.

„Extrémně nízká nezaměstnanost a růst ekonomiky výrazně zlepšily hospodaření veřejného sektoru. Dobré časy však maskují tikající bombu v podobě zdravotního a sociálního systému. Současné tempo zvyšování výdajů obou systémů je neudržitelné. Lze proto očekávat, že při zhoršováním ekonomické situace budou zaváděna restriktivní opatření. Navíc současné parametry zdravotního a sociálního sytému nereflektují fenomén stárnutí populace. V budoucnu proto bude nutné provést zásadní změny, které se pravděpodobně neobejdou bez negativních dopadů na nemocné a sociálně potřebné,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček, který problematiku zdravotních a sociálních systémů přednáší na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze.

Oproti jiným státům Evropské unie hospodaří veřejný sektor v České republice velmi dobře. Průměrná výše zadlužení v Evropské unii se pohybuje okolo 80 procent hrubého domácího produktu. Česká republika tak patří mezi premianty. Své postavení si však nemusíme do budoucna udržet, jestliže nebude provedena reforma zdravotního a sociálního systému. Oba tyto systémy nejsou připraveny na fenomén stárnutí populace. Místo toho výrazně navyšují výdaje, což krátkodobě umožňuje stav extrémně nízké nezaměstnanosti a růstu ekonomiky. Z dlouhodobého pohledu však není současný růst výdajů udržitelný.

Příjmy sektoru vládních institucí rostly pomalejším tempem než výdaje. Celkové příjmy veřejného sektoru meziročně vzrostly o 8,4 procenta. Oproti tomu celkové výdaje meziročně vzrostly o 10,7 procenta. Dobrou zprávou však je, že k růstu výdajů výrazně přispěl růst objemu výdajů na investice, což by mělo podpořit ekonomický růst a zvýšit konkurenceschopnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …