Štěpán Křeček: Inflace dosáhla horní hranice tolerančního pásma

11.04.2019 9:45

V březnu zrychlil meziroční růstu spotřebitelských cen na 3,0 procenta, což bylo o 0,3 procentního bodu více než v únoru. Míra inflace již dosáhla horní hranice tolerančního pásma.

Štěpán Křeček: Inflace dosáhla horní hranice tolerančního pásma
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

V následujících měsících nelze vyloučit, že se míra inflace dostane nad své toleranční pásmo, což by zřejmě vyvolalo odezvu České národní banky, jejíž hlavním posláním je udržovat cenovou stabilitu.

„Lidé si v letošním roce musí zvykat na rychlý růst spotřebitelských cen. Nejvíce přitom zdražují nezbytné položky spotřebního koše jako jsou potraviny, energie či nájmy. Lidé tak kvůli vyšším cenám přichází o podstatnou část ze svých rostoucích mezd a důchodů,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Růst spotřebitelských cen byl znatelný především v oddíle potravin a nealkoholických nápojů. Ceny brambor se meziročně zvýšily o 74,5 procenta. Tento stav lze označit jako bramborovou krizi, která byla vyvolána špatnou úrodou a drahým dovozem ze zahraničí. Pro lidi je však nejsložitější poradit si se zvyšováním cen v oddíle bydlení. Ceny nájemného meziročně vzrostly o 3,6 procenta a ceny elektřiny dokonce o 11,9 procenta. To zásadním způsobem navyšuje výdaje domácností, které tak přichází o podstatnou část ze svých narůstajících příjmů.

Inflační tlaky jsou způsobeny především zvyšováním mezd a důchodů. Nezanedbatelný vliv má i špatná úroda z loňského roku. Naopak vliv dovozu na růst inflace slábne. I přes současný růst je cenová hladina v České republice nižší než v západní Evropě. Vyšší míru inflace proto můžeme vnímat jako nástroj dohánění cenové hladiny ve vyspělých zemích. Z těchto důvodů je možné krátkodobě udržovat míru inflace lehce nad inflačním cílem. Neměli bychom však dopustit, aby se míra inflace pohybovala dlouhodobě mimo své toleranční pásmo, protože to by poškodilo drobné střadatele a zvýšilo nejistotu investorů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…