Štěpán Křeček: Inflace se začne přibližovat ke svému cíli

11.11.2019 20:33

„Vyšší příjmy českých domácností společně s růstem cen potravin a regulovaných cen budou v nejbližších měsících udržovat inflaci v horní polovině tolerančního pásma. Inflace by se však vzhledem k nastavení úrokových sazeb měla postupně snižovat a směřovat ke svému cíli, kterého by měla dosáhnout v průběhu příštího roku, říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Inflace se začne přibližovat ke svému cíli
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

Meziroční míra inflace v říjnu vzrostla stejně jako v září o 2,7 procenta. V české ekonomice se postupně začíná projevovat zvyšování úrokových sazeb, které začalo v srpnu 2017 a pokračovalo až do května letošního roku. Vyšší úrokové sazby se zpožděním tlumí růst spotřebitelských cen.

Říjnový meziroční růst spotřebitelských cen byl znatelný u elektřiny, která v sobě obsahuje tržní i regulovanou složku ceny. Elektřina meziročně zdražila o 9,9 procenta, což nepříznivě dopadá do rozpočtů domácností a zvyšuje náklady firem. Podobné to bylo i u zemního plynu, který meziročně zdražil o 3,6 procenta.

Již tradičně rostly i další ceny v oddíle bydlení. Například ceny nájemného vzrostly o 3,8 procenta a ceny vodného i stočného shodně o 2,6 procenta. V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje byl znatelný růst cen u brambor o 24,7 procenta, uzenin o 8,4 procenta, jogurtů o 7,9 procenta, vepřového masa o 5,7 procenta a ovoce o 5,3 procenta.

Přestože se míra inflace drží nad svým cílem, nevybočuje ze svého tolerančního pásma. Ceny zboží rostou v průměru pomaleji než ceny služeb. Meziroční změna harmonizovaného indexu spotřebitelských cen se v České republice drží nad průměrem Evropské unie. To umožňuje vyrovnávání cenových hladin mezi Českou republikou a zeměmi západní Evropy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…