Štěpán Křeček: Inflace zvítězila nad penzijními fondy

24.05.2019 7:33

Průměrný výnos transformovaných penzijních fondů dosáhl v loňském roce úrovně +0,7 procenta. Nejúspěšnější penzijní fond dosáhl zhodnocení +1,1 procenta. Naopak nejméně úspěšný transformovaný fond zhodnotil klientské úspory pouze o +0,5 procenta. Ještě hůře dopadly účastnické penzijní fondy. Jejich výnosy se v roce 2018 pohybovaly od záporné úrovně -10,1 procenta až do kladné +0,3 procenta. V plusu přitom byly pouze dva účastnické penzijní fondy.

Štěpán Křeček: Inflace zvítězila nad penzijními fondy
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

Loňské výsledky penzijních fondů lze označit za špatné vzhledem k inflaci ve výši 2,1 procenta. Žádný z penzijních fondů totiž nedokázal inflaci porazit. Je tedy na místě položit si otázku, zda je spoření na stáří prostřednictvím penzijních fondů to pravé ořechové. Bez státních příspěvků a dalších forem podpory by odpověď byla jednoznačná. V případě započtení všech benefitů, které se kolem penzijních fondů vytvořily, je odpověď složitější a vychází z individuálních preferencí lidí ohledně míry rizika, výnosů a likvidity.

„V loňském roce některé penzijní fondy zaznamenaly ztráty kolem 10 procent. Lidem se tak mohlo stát, že do svého penzijního fondu celý rok posílali peníze, aby na konci roku zjistili, že se jejich naspořená částka zmenšila,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Penzijní fondy své ztráty či zanedbatelné výnosy obhajují nízkými úrokovými sazbami. Tato argumentace rozsvěcí malé světlo na konci tunelu, protože Česká národní banka úrokové sazby postupně zvyšuje. Je však třeba brát v úvahu, že penzijní fondy investují i mimo Českou republiku, kde se úrokové sazby povětšinou pohybují na velmi nízkých úrovních. Lze tedy očekávat, že letošní rok bude pro penzijní fondy trochu úspěšnější než ten loňský. Inflaci však zřejmě žádný penzijní fond opět neporazí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …