Štěpán Křeček: Internet podporuje ekonomický růst. Firmy toho dokázaly využít, státní správa zaostává

20.11.2017 19:24

Dnes statistický úřad zveřejnil nová data o využívání informačních technologií. Z těchto dat je zřejmé, že se počítače staly běžnou součástí českých domácností. Přesto jsme pod průměrem Evropské unie.

Štěpán Křeček: Internet podporuje ekonomický růst. Firmy toho dokázaly využít, státní správa zaostává
Foto: archiv Štěpána Křečka
Popisek: Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities

„Státní správa na rozdíl od firem nedokáže využít internet ke zlepšování svých služeb. V tomto je Česká republika pozadu za zbytkem Evropské unie. Elektronizace státní správy je jedním z největších limitů dalšího rozvoje,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

„Díky internetu se zjednodušuje uskutečňování finančních transakcí, což zrychluje oběh peněz v ekonomice. Tento efekt ve svém důsledku podporuje spotřebu a urychluje hospodářský růst,“ vysvětluje hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Dnes statistický úřad zveřejnil nová data o využívání informačních technologií. Z těchto dat je zřejmé, že se počítače staly běžnou součástí českých domácností. Přesto jsme pod průměrem Evropské unie. Celých 18 % českých domácností totiž není připojeno k internetu. Oproti tomu více než 95 % připojených domácností mají v Lucembursku a v Nizozemsku.  Nejhůře jsou na tom v Bulharsku a Řecku, kde je třetina domácností bez připojení.

Internet má široké využití v ekonomice a firmy toho dokáží využít. Například internetové bankovnictví či nakupování po internetu běžně využívá 52 % Čechů. Díky internetu se zjednodušuje uskutečňování finančních transakcí, což zrychluje oběh peněz v ekonomice. Tento efekt ve svém důsledku podporuje spotřebu a urychluje hospodářský růst.

Státní správa v elektronizaci zaostává. Celých 89 % obyvatel zatím nikdy nevyužilo možnosti online vyplnění a odeslání formuláře úřadu. To je dáno uživatelskou nepřívětivostí systémů veřejné správy, které nemají žádné jednotící prvky a někdy dokonce vůbec nefungují. Například software MS2014+, přes který se žádá o evropské dotace, nefunguje v průměru 1,5krát za den. Nefunkčnost systému přitom uživatele odradí od jeho dalšího využívání.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …