Štěpán Křeček: Investoři zažívají žně, daří se americkým akciím, zlatu i bitcoinu

24.06.2019 12:21

„Americký akciový index S&P 500 překonal svou historicky nejvyšší úroveň. Růstu akcií napomáhá avizována změna politiky Americké centrální banky (Fed), která pravděpodobně začne snižovat úrokové sazby,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Investoři zažívají žně, daří se americkým akciím, zlatu i bitcoinu
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

O víkendu se kryptoměně bitcoin podařilo prolomit hranici 11 000 dolarů. Na několika významných burzách, kde se kryptoměny obchodují, hodnota bitcoinu dokonce vystoupala k úrovni 11 200 dolarů a dostala se na nejvyšší úroveň od března 2018. Následně došlo k mírné korekci. Aktuálně se bitcoin obchoduje přibližně za 10 800 dolarů.

Zájem o kryptoměny narůstá, přestože se jedná o velmi rizikové aktivum s proměnlivou cenou. Technologičtí nadšenci za růstem ceny kryptoměn vidí pokroky v technologii blockchain. Aktuálně vzniká blockchain třetí generace, který by měl zefektivnit provádění transakcí. Rostoucí zájem o kryptoměny mohl být podpořen společností Facebook, která oznámila, že bude používat svou vlastní kryptoměnu libra. Skutečné příčiny růstu ceny kryptoměn jsou však obtížně identifikovatelné.

„Kromě amerických akcií se daří i dalším aktivům. Napjaté situace kolem obchodních válek, brexitu a konfliktů na Blízkém východě využívá zlato. Bez zcela zjevných příčin posiluje i kryptoměna bitcoin,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Podobně jako bitcoinu se daří i dalším aktivům. Cena zlata se drží nad hranicí 1 400 dolarů za troyskou unci, což je nejvíce za téměř šest let. Příčiny růstu ceny zlata lze nalézt v rostoucím napětí ve světě. Investoři se obávají, jak dopadnou obchodní války, brexit či napjatá situace na Blízkém východě. Část portfolií proto přesouvají do bezpečného přístavu, za který je mnohými investory považováno právě zlato.

Nového historického maxima dosáhl i akciový index S&P 500, který zahrnuje 500 největších amerických společností obchodovaných na burze. V průběhu pátku 21. června vystoupal index S&P 500 až na hodnotu 2 964,15 bodu, což bylo nejvíce v historii. O den dříve zas index S&P 500 uzavíral obchodování na historicky nejvyšší úrovni, když dosáhl hladiny 2 954,18 budu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla