Štěpán Křeček: Letošní úroda brambor je třetí nejhorší v historii

13.09.2018 13:40

„Kvůli špatné úrodě lze očekávat, že se růst cen brambor nezastaví. Již v srpnu bylo zaznamenáno meziroční zvýšení cen brambor o 7,2 procenta. V dalších měsících přitom může dojít k ještě většímu zdražení,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Letošní úroda brambor je třetí nejhorší v historii
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

Zatímco v sadech je úroda ovoce nadprůměrná, na polích je situace podstatně horší. Po špatné úrodě obilovin je hlášena i špatná úroda okopanin. Podle aktuálního odhadu Českého statistického úřadu se letos sklidí jen 581 tisíc tun brambor, což je o 16 procent méně než před rokem. Letošní úroda tak bude třetí nejnižší v historii sledování. Špatný výsledek je dán snížením výnosnosti o 4 tuny brambor z osázeného hektaru.

V letošním roce se nedaří ani úrodě cukrové řepy, které se dle odhadu sklidí 3 463 tisíc tun, což je o pětinu méně než v loňském roce. Na špatné úrodě se podepsalo suché počasí, které pěstování na polích příliš nesvědčí. U mnoha plodin se hektarový výnos dostal pod pětiletý průměr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…