Štěpán Křeček: Lidé si neodkládají dostatek peněz na horší časy

28.06.2019 16:04

„Češi málo spoří a většinu dodatečně vydělaných peněz hned zase utratí. Rostoucí příjmy domácností navyšují životní úroveň lidí, ale nevedou k vyšší míře úspor,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Lidé si neodkládají dostatek peněz na horší časy
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

„Rostoucí příjmy domácností nebrání vysoké ziskovosti firem, která je i přes mírný pokles výrazně vyšší než v zemích západní Evropy. Vyšší příjmy domácností vedou k vyšší spotřebě, což má pozitivní dopad na růst ekonomiky. Lidé však nejsou schopni v dostatečné míře odkládat spotřebu na horší časy,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček. 

Průměrný měsíční příjem, který na rozdíl od průměrné mzdy počítá se všemi obyvateli České republiky, dosáhl v prvním čtvrtletí letošního roku úrovně 26 092 korun. Lidé, kteří chodí do práce, se mají výrazně lépe než ostatní. Jejich průměrný měsíční příjem ze zaměstnání v prvním čtvrtletí 2019 vzrostl na 33 581 korun.

Lidé v průměru spotřebují 24 080 korun měsíčně, což znamená, že drtivou většinu svých příjmů hned utratí. Růst reálné spotřeby obyvatel roste rychleji než peněžní a nepeněžní příjmy. Lze tedy říci, že lidé více utrácejí a příliš při tom nemyslí na budoucnost. To se projevuje poklesem míry úspor, která se snížila na 10,6 procenta. 

Český statistický úřad dnes kromě analýzy příjmů domácností zveřejnil i zpřesněná data o vývoji hrubého domácího produktu za první čtvrtletí 2019. Meziroční růst podle nových údajů dosáhl hodnoty 2,8 procenta. To je výrazně lepší výsledek, než ukazovaly předchozí odhady ve výši 2,5 a 2,6 procenta.

Ing. Štěpán Křeček, MBA, Hlavní ekonom BHS

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…