Štěpán Křeček: Lidé více důvěřují firmám než vládám, rozdíly mezi nejbohatšími a nejchudšími narůstají

21.01.2019 14:57

Den před začátkem světového ekonomického fóra v Davosu byl zveřejněn rozsáhlý průzkum Edelman Trust Barometer, který mapoval nálady více než 33 tisíc lidí na 27 trzích po celém světě. Z průzkumu jednoznačně vyplývá, že lidé nevěří politikům. Jedná se o globální jev, který je patrný napříč různými zeměmi světa. Pouze pětina oslovených lidí se domnívá, že současný ekonomický, politický a sociální systém je nastaven v jejich prospěch.

Štěpán Křeček: Lidé více důvěřují firmám než vládám, rozdíly mezi nejbohatšími a nejchudšími narůstají
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

Lidé mají daleko vyšší důvěru k firmám, ve kterých pracují, než ke svým vládám. Je však zajímavé, že bohatí a vysokoškolsky vzdělaní lidé věří vládním institucím více než běžná populace. Velmi špatná očekávaní ohledně vývoje v příštích pěti letech převládají v Japonsku, Francii, Německu a Británii. Naopak v Číně, Brazílii, Mexiku a Indii je nálada výrazně příznivější. Česká republika nebyla do průzkumu zahrnuta. (Celý průzkum naleznete ZDE)

„Více než čtyři pětiny lidí žijících v Kolumbii, Indonésii a Indii věří, že se v příštích pěti letech budou mít lépe než nyní. Tyto země jsou tak nejvíce optimistické vzhledem k budoucímu vývoji. Naopak v Japonsku, Francii a Německu jsou lidé nejvíce pesimističtí. V pozitivní budoucnost v příštích pěti letech věří méně než třetina tamní populace,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Další průzkum před zahájením světového ekonomického fóra v Davosu publikovala organizace Oxfam International. Ta si všímá rostoucích rozdílů mezi nejbohatšími a nejchudšími lidmi. Podle Oxfamu dosahuje jmění 26 nejbohatších lidí světa stejné hodnoty jako majetek 3,8 miliardy nejchudších lidí. Z publikovaných dat dále vyplývá, že současné nastavení systému umožňuje lidem, aby se stávali velmi bohatými. Jen za posledních deset let se počet dolarových miliardářů téměř zdvojnásobil a dosáhl rekordního počtu 2 208 lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…