Štěpán Křeček: Loď Ever Given byla částečně vyproštěna ze Suezského průplavu

29.03.2021 21:37

„Zablokování Suezského průplavu nebude dlouhodobým problémem, který by změnil fungování světového obchodu. Je to však krásný příklad toho, jak přírodní podmínky mohou ovlivnit chod ekonomiky. Určitě by nás to mělo vést k větší pokoře vůči přírodě,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Loď Ever Given byla částečně vyproštěna ze Suezského průplavu
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

Záď obří kontejnerové lodi Ever Given, která téměř týden blokovala Suezský průplav, byla odsunuta pomocí vlečných člunů. Nyní je zhruba 100 metrů od břehu, čímž se výrazně zvýšila průchodnost Suezského průplavu. Loď Ever Given však stále není úplně vysvobozena a dál výrazně blokuje průjezd kanálem.

Anketa

Viníte Babišovu vládu za počty českých mrtvých na covid-19?

22%
78%
hlasovalo: 14530 lidí

Současný stav lze nazvat dílčím vítězstvím záchranářů. Ti se nyní snaží vysvobodit příď lodi, tak aby mohla odplout do širší části kanálu. Na zdolání Suezského průplavu v tuto chvíli čeká necelých 400 lodí. V případě plného splavnění kanálu zabere odbavení těchto lodí necelé čtyři dny.

Na palubě Ever Given je přibližně 18 000 kontejnerů plných zboží. Loď tak může vážit zhruba 200 000 tun. Práce na jejím vysvobození proto nejsou jednoduché a vyžadují nasazení specializované techniky. Díky přílivu však zřejmě nebude nutné kontejnery na lodi překládat, což urychlí celou záchranou akci.

Hodina blokování Suezského průplavu stojí přibližně 400 milionů dolarů. Úžinou totiž proplouvá zhruba 12 procent světového obchodu. To je obhospodařováno proplutím přibližně 50 lodí za den. Blokace průplavu již způsobila růst ceny ropy na světových trzích ze 61 na 65 dolarů za barel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …