Štěpán Křeček: Německu se hospodářsky daří. Česká republika na tom vydělá

23.11.2017 14:48

„Německá politická krize neovlivní vývoj hospodářství do konce letošního roku. Ekonomické procesy mají dostatečnou setrvačnost, aby poskytly několik měsíců na řešení,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Německu se hospodářsky daří. Česká republika na tom vydělá
Foto: archiv Štěpána Křečka
Popisek: Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities

„Případné zpomalení německého hospodářství si přes zahraniční obchod dovezeme i do České republiky,“ upozorňuje hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Německý statistický úřad potvrdil, že meziroční tempo hospodářského růstu ve třetím čtvrtletí zrychlilo na 2,3 %. Při očištění od sezónních vlivů Německo dokonce rostlo o 2,8 %. Data se týkají období před politickou krizí, která se v Německu právě odehrává. Komplikace při sestavování vlády by však z krátkodobého hlediska neměly mít na hospodářský vývoj žádný vliv. Ekonomické procesy mají dlouhou setrvačnost a náhlé politické výkyvy již neovlivní závěr roku.

K růstu německého hrubého domácího produktu přispěl zahraniční obchod. Ve třetím čtvrtletí vzrostl tamní vývoz o 1,7 %. Na německém vývozu jsou přitom závislí čeští subdodavatelé, kteří získávají velké množství nových zakázek právě z Německa. Závislost České republiky na Německu je nebývale vysoká. Celá třetina našeho exportu jde právě do Německa. Více než čtyři pětiny jdou do zemí Evropské unie.

V hospodářsky příznivých časech nám provázání české a německé ekonomiky pomáhá a urychluje hospodářský růst. Problémy však nastávají v ekonomicky horších časech. Případné zpomalení německého hospodářství si přes zahraniční obchod dovezeme i do České republiky. To naši malou a otevřenou ekonomiku činí velmi zranitelnou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …