Štěpán Křeček: Nízké investice ohrožují budoucí růst ekonomiky

01.06.2017 15:50

Dnes Ministerstvo financí zveřejnilo pokladní plnění státního rozpočtu. Ekonomové ze zveřejněných dat nemají radost, protože čísla naznačují, že naše ekonomika trpí strukturálními problémy.

Štěpán Křeček: Nízké investice ohrožují budoucí růst ekonomiky
Foto: archiv ŠK
Popisek: Štěpán Křeček, Vysoká škola ekonomická v Praze.

„Dnes Ministerstvo financí zveřejnilo pokladní plnění státního rozpočtu. Ekonomové ze zveřejněných dat nemají radost, protože čísla naznačují, že naše ekonomika trpí strukturálními problémy. Přestože nezaměstnanost je rekordně nízká a příznivé jsou i další makroekonomické ukazatele, státní rozpočet se propadá do schodku -18,7 mld. Kč. Ukazuje se, že Česká republika není schopna efektivně čerpat prostředky EU a kvůli tomu nám chybí v rozpočtu mnoho desítek miliard korun. Velkou slabinou jsou také investice, které se propadly o -18,4 mld. Kč, což ohrožuje budoucí růst českého hospodářství.

Údaje o pokladním plnění státního rozpočtu dále ukazují, že za prvních 5 měsíců vzrostly daňové příjmy o 29,9 mld. Kč. Výrazně rostly i příjmy z odvodů na sociální zabezpečení a to o 13,3 mld. Kč. Z těchto dat je zřejmé, že začínají fungovat opatření k lepšímu výběru daní. Dodatečné daňové a odvodové příjmy však nejsou schopny pokrýt výpadek příjmů z EU, což vede k deficitnímu hospodaření. Kdyby se podařilo zlepšit čerpání evropských peněz, bylo by možné snížit daně i odvody a lidem by zůstalo více peněz v peněženkách,“ komentuje ekonom Národohospodářské fakulty VŠE Štěpán Křeček.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.