Štěpán Křeček: Obchodníci jsou pozitivnější než průmyslníci. Celková důvěra v ekonomiku se snížila

24.11.2017 11:04

„Díky rostoucím mzdám lidé více utrácejí, což zvyšuje důvěru obchodníků. Tento efekt se však již tolik netýká průmyslu, kde důvěra mírně poklesla,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Obchodníci jsou pozitivnější než průmyslníci. Celková důvěra v ekonomiku se snížila
Foto: archiv Štěpána Křečka
Popisek: Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities

Podle nových dat Českého statistického úřadu se celková důvěra v domácí ekonomiku mírně snížila. Souhrnný indikátor důvěry, který je vyjádřený bazickým indexem, se v listopadu oproti říjnu snížil o 0,3 bodu na hodnotu 99,0. V průmyslu je očekáváno mírné snížení tempa růstu. Investiční činnosti ve zpracovatelském průmyslu by však v roce 2018 měla vzrůst o 3 %. V odvětví obchodu se důvěra podnikatelů zvýšila. Díky rostoucím mzdám lidé více utrácejí, což právě obchodníkům prospívá nejvíce.

Zveřejněná data by neměla ovlivnit pozitivní výhled na vývoj v prvním čtvrtletí příštího roku. Česká republika si udrží rychlé tempo hospodářského růstu při neutrální fiskální politice, která snižuje relativní zadlužení veřejných rozpočtů. Monetární politika na současný vývoj reaguje růstem úrokových sazeb. Podle vyjádření České národní banky je dokonce možné, že současný růst úrokových sazeb bude akcelerovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…