Štěpán Křeček: Pád ceny ropy zlevní benzín a naftu

15.11.2018 14:32

Čerpací stanice v České republice konečně začaly reflektovat nižší cenu ropy na světových trzích a zlevnily pohonné hmoty.

Štěpán Křeček: Pád ceny ropy zlevní benzín a naftu
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

Cena benzínu klesá rychleji než cena nafty, což je způsobeno vyšší poptávkou po topné naftě, která ovlivňuje cenu motorové nafty. Současné ceny pohonných hmot zatím neodpovídají vývoji na světových trzích s ropou a lze proto očekávat, že v dalších týdnech budou ceny na čerpacích stanicích dál klesat.

Rychlejšímu snižování cen pohonných hmot brání slabá koruna, která se vůči dolaru propadla na kurz 23,01 CZK/EUR. Surovou ropu i pohonné hmoty musíme do České republiky dovážet, což vzhledem ke slabé koruně vytváří kurzové náklady. Propad ceny ropy Brent na 67 dolarů za barel však kurzové riziko vyvažuje a ještě vytváří prostor k poklesu cen pohonných hmot.

Za poslední měsíc a půl se cena ropy propadla přibližně o 20 dolarů za barel na svou březnovou úroveň. K propadu ceny vede strach z převisu nabídky, který by mohla vytvářet íránská ropa. Ukazuje se, že americké sankce na Írán nejsou tak tvrdé, jak trh předpokládal a Íránu se daří část ropné produkce vyvážet. Nabídku ropy navíc navyšuje druhá vlna břidlicové revoluce, kterou právě zažívají Spojené státy. Na straně poptávky zas panují obavy z klesajícího výhledu světové ekonomiky. Ke zpomalování ekonomického růstu dochází například v Číně, která je největším dovozcem ropy.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…