Štěpán Křeček: Platy státním zaměstnancům zvyšme, ale redukujme jejich počet

11.09.2017 14:23

Ministerstvo financí není schopno efektivně plánovat příjmy a výdaje státního rozpočtu.

Štěpán Křeček: Platy státním zaměstnancům zvyšme, ale redukujme jejich počet
Foto: archiv ŠK
Popisek: Štěpán Křeček, Vysoká škola ekonomická v Praze.

„Ministerstvo financí není schopno efektivně plánovat příjmy a výdaje státního rozpočtu. Například v minulém roce se ministerstvo seklo o 132 miliard korun, kdy místo plánovaného schodku 70 miliard korun skončil státní rozpočet v přebytku 62 miliard korun. Z tohoto pohledu je dnešní debata o realističnosti navyšování příjmů státního rozpočtu o 21 miliard korun na základě zlepšení odhadů budoucího vývoje ekonomiky poněkud úsměvná. Jediné, co se tímto krokem stane, je že budoucí ministr financí bude mít o něco těžší práci při řízení státního rozpočtu, protože v něm zůstane menší manévrovací prostor. Fakticky však v rozpočtu zůstanou velké rezervy a naplnění neambiciózního plánu se schodkem 50 miliard korun nebude obtížné.

Většina dodatečně získaných příjmů státního rozpočtu se použije na platy státních zaměstnanců. Je však nutné upozornit, že počet státních zaměstnanců se zvyšuje, čímž se snižuje jejich produktivita. V takovéto situaci je navyšování platů fackou soukromému sektoru. Platy by se zvyšovat měly, ale pouze na základě redukce počtu státních zaměstnanců, elektronizace státní správy a růstu produktivity práce,“ okomentoval ekonom Národohospodářské fakulty VŠE v Praze Štěpán Křeček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…