Štěpán Křeček: Po pěti měsících je cena benzínu vyšší než cena nafty

04.04.2019 12:03

Zatímco 31. října 2018 byla průměrná cena benzínu a nafty vyrovnaná na úrovni 33,75 koruny za litr, od listopadu loňského roku jsme byli svědky výjimečného jevu, kdy cena nafty vzrostla nad úroveň ceny benzínu.

Štěpán Křeček: Po pěti měsících je cena benzínu vyšší než cena nafty
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

Stalo se tak poprvé od března 2015. Tento vývoj byl zapříčiněn topnou sezónou, která zvýšila poptávku po topné naftě. Jenže nyní topná sezóna končí, což má v konečném důsledku vliv na cenu motorové nafty. Její cena sice za poslední týden vzrostla o 9 haléřů na 31,58 koruny za litr, ale v porovnání s prudkým růstem ceny benzínu se jednalo jen o malý nárůst. Benzín za poslední týden zdražil o 69 haléřů na 31,62 koruny za litr.

Vzhledem k rostoucím cenám ropy lze očekávat, že ceny pohonných hmot budou dál narůstat. Cena benzínu bude i nadále růst rychleji než cena nafty, takže výsledný cenový rozdíl mezi oběma typy pohonných hmot ještě vzroste. Za uplynulý týden cena ropy Brent zdražila zhruba o 2 dolary za barel a výrazně se přiblížila k hranici 70 dolarů za barel. Nad touto hranicí se cena ropy pohybovala naposledy v listopadu loňského roku. Ropa Brent od začátku letošního roku zdražila již o 15 dolarů za barel a stala se tak jedním z nejrychleji rostoucích aktiv.

Českým řidičům nepomáhá ani slabá koruna. Kurz koruny v uplynulém týdnu oslaboval až k úrovni 23 CZK/USD. V průběhu včerejška koruna vůči dolaru mírně posílila, ale stále se pohybuje poblíž svých čtyřměsíčních minim. Slabá koruna prodražuje dovoz do České republiky. Klíčovými položkami dovozu jsou přitom ropné produkty a surová ropa.

Růst cen ropy je zapříčiněn utažením ropných kohoutů kartelem OPEC. Produkce ropy kartelu OPEC se v průběhu března snížila na čtyřletá minima. Tento vývoj podpořilo Rusko, které snížilo produkci ropy na 11,3 milionu barelů za den. Snížená nabídka ropy na světových trzích tlačí cenu vzhůru. K vysokým cenám přispívají i americké sankce na Írán a Venezuelu, které rovněž snižují dovoz ropy na světové trhy.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…