Štěpán Křeček: Počet obyvatel naší země narůstá. Koronavirus výrazně snížil počet sňatků

11.09.2020 18:44

„Pandemie koronaviru měla silně negativní vliv na uzavírání sňatků. Jejich počet v prvním pololetí letošního roku meziročně klesl o 42 procent. V březnu bylo uzavřeno pouze 631 sňatků, což bylo nejméně za více než stoletou historii naší země,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Počet obyvatel naší země narůstá. Koronavirus výrazně snížil počet sňatků
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

Na konci prvního pololetí letošního roku měla Česká republika 10 699 142 obyvatel. Ve stejném období před rokem to bylo o 29 818 lidí méně. Jen za období od ledna do června 2020 v naší zemi přibylo 5 203 obyvatel. Přirozený přírůstek obyvatelstva, tedy rozdíl mezi živě narozenými a zemřelými, byl však záporný a dosahoval výše -3 116 lidí. Růstu počtu obyvatel naše země dosáhla díly přistěhovalým lidem, kterých bylo více než vystěhovalých.

V prvním pololetí letošního roku se narodilo 53 779 dětí, což bylo o 1 878 méně než ve stejném období před rokem. Přibližně 48 procent všech dětí se narodilo prvorodičkám. Rovněž zhruba 48 procent všech dětí se narodilo mimo manželství. Polovina narozených dětí měla matku ve věku 27 až 33 let. Počet zemřelých v prvním pololetí letošního roku klesl na 56 895 lidí. Nejvíce lidí umíralo v lednu a březnu. Pozitivní zprávou je, že počet zemřelých dětí do jednoho roku klesl na 127, což naši zemi řadí mezi nejlepší v eliminaci úmrtnosti po porodech.

Letos se zatím příliš nedařilo v ukazateli počtu sňatků. Celkem jich bylo 13 431, což bylo o 9 616 méně než ve stejném období před rokem. Nejvýraznější úbytek byl zaznamenán v dubnu, kdy počet sňatků meziročně klesl o čtyři pětiny. Historického minima však bylo dosaženo v březnu, kdy bylo uzavřeno pouze 631 sňatků. Klesl i počet rozvodů, kterých se uskutečnilo pouze 10 155. Bohužel ukončená manželství zasáhla do životů více než devíti tisíc nezletilých dětí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…