Štěpán Křeček: Pražská burza potěšila investory. Index PX vzrostl o 5,59 procenta

03.07.2019 13:12

„Oproti běžným bankovním produktům, které většinou nejsou schopny porazit inflaci, umožňuje investování na burze dosahovat nadstandardního zhodnocení. Vyšší výnosy jsou však vykoupeny vyšší mírou rizika,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Pražská burza potěšila investory. Index PX vzrostl o 5,59 procenta
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

Zatímco závěr loňského roku se na pražské burze příliš nevydařil, letošní první pololetí můžeme označit za úspěšné. Index PX si za uplynulých šest měsíců připsal 5,59 procenta. Kdybychom však k hodnotě Indexu PX připočetli i vyplacené dividendy, stoupla by jeho hodnota bezmála o 10 procent.

Jednoznačným vítězem prvního pololetí letošního roku se na pražské burze staly akcie společnosti CME, které si připsaly 53,29 procenta. Mediální skupina CME vlastní televizní stanice Nova a působí i v dalších zemích střední a východní Evropy. Společnost CME velmi dobře zvládla financovat své zadlužení a upevnila si postavení na trhu.

Nejméně úspěšné byly akcie společnosti PFNonwovens, které odepsaly 7,20 procenta. Akcie textilní společnosti trpí extrémně nízkým objemem obchodů, který nevytváří dostatečnou likviditu na trhu. To se projevuje propadem ceny akcií, ačkoliv se textilce daří získávat nové zakázky a má výborné finanční výsledky.

Za průměrem zůstaly akcie společnosti ČEZ, které si připsaly pouze 0,93 procenta. Energetické společnosti by v budoucnu mohla pomoci vyšší cena elektřiny. Otevřenou otázkou však zůstává, co s cenou akcií udělá dostavba jaderných reaktorů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…