Štěpán Křeček: Problémy z Německa se přenášejí do České republiky

25.03.2019 10:51

„Českou ekonomiku začíná ovládat špatná nálada. Podnikatelé i spotřebitelé ztrácí důvěru v budoucí vývoj, což může negativně ovlivnit výši investic a spotřeby. Ke špatné náladě v ekonomice přispívá i vláda, která na jedné straně mluví o nutnosti úspor a na druhé straně hodlá navyšovat sociální výdaje,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Problémy z Německa se přenášejí do České republiky
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

„Vývoj v České republice navazuje na špatné výsledky z Německa, které byly zveřejněny již v pátek 22. března. Jednou z hlavních obětí obchodních sporů mezi Spojenými státy a Čínou může být exportně orientované Německo. Takový vývoj by silně poškodil i Českou republiku, která je s Německem provázaná ekonomickou pupeční šňůrou,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Většina dat, které vydává Český statistický úřad, popisuje minulost a nedokáže s předstihem reagovat na aktuální dění v ekonomice. Výjimku tvoří konjunkturální průzkumy, které pomocí předstihových ukazatelů mapují důvěru v ekonomiku. Vývoj předstihových ukazatelů nás začíná varovat před zhoršujícími se výsledky. Důvěra v naši ekonomiku se snižuje, což je ovlivněno nepříznivým vývojem u našich klíčových obchodních partnerů v rámci Evropské unie.

Souhrnný indikátor důvěry se v březnu snížil o 1,2 bodu na hodnotu 97,0. Indikátor důvěry podnikatelů se snížil o 1,0 bodu na hodnotu 95,5, což může být způsobeno zpomalováním tempa růstu v Německu. Tamní index nákupních manažerů, který mapuje náladu ve zpracovatelském sektoru, se v březnu propadl na hodnotu 44,7 bodu z únorové hodnoty 47,6 bodu. Hodnoty pod úrovní 50,0 bodu lze přitom považovat za signál zhoršování ekonomické situace. Vše navíc komplikuje nejistota kolem brexitu i možné vyostření obchodních vztahů mezi Spojenými státy, Čínou a Evropskou unií.

Výrazné zhoršování nálad se přenáší do České republiky. Dokonce i na úrovni vlády se začíná mluvit o nutných úsporných opatřeních, což potvrzuje obavy podnikatelů, že se skutečně dostáváme na vrchol hospodářského cyklu, po kterém bude následovat ekonomické ochlazení. Zhoršování situace si začínají být vědomi i spotřebitelé, jejichž důvěra v ekonomiku se snížila o 1,8 bodu na hodnotu 104,6. K tomuto vývoji dochází, přestože spotřebitelům narůstají příjmy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O prvním máji a dvou různých hloučcích

9:44 Filip Šebesta: O prvním máji a dvou různých hloučcích

První máj je v Čechách – pod vlivem veršů Karla Hynka Máchy, tedy nejpozději od dob národního obroze…