Štěpán Křeček: Ropa zdražuje. Pohonné hmoty zlevňují. Trend se začíná obracet

11.07.2019 10:49

V uplynulém týdnu ceny pohonných hmot zlevňovaly jen velmi mírně a postupně přechází do stagnace. Aktuálně se průměrná cena benzínu pohybuje na úrovni 33,00 koruny za litr. Nafta je průměrně o 93 haléřů za litr levnější. Přesně před rokem stál litr benzínu v průměru 33,43 koruny a nafta byla v průměru o 85 haléřů za litr levnější. V následujícím týdnu lze očekávat, že se ceny pohonných hmot budou měnit jen mírně a v dalších týdnech přijde zdražování. Ceny pohonných hmot se tak postupně budou přibližovat loňským úrovním.

Štěpán Křeček: Ropa zdražuje. Pohonné hmoty zlevňují. Trend se začíná obracet
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

Pozvolna přicházející tlak na růst cen benzínu a nafty je vytvářen situací na trhu s ropou. Cena ropy Brent v uplynulém týdnu vzrostla ze 63 na 67 dolarů za barel. Na vině je napětí kolem íránského jaderného programu a také incident, kdy se íránské lodě pokusily zadržet britský ropný tanker v Perském zálivu. Podle některých zdrojů je situace v oblasti Blízkého východu natolik vyhrocená, že náhodné incidenty mohou rozpoutat válku. Na růst ceny ropy dále působí pokles zásob ve Spojených státech i nepřízeň počasí, kvůli které jsou evakuováni těžaři z ropných plošin v Mexickém zálivu.

Růst ceny ropy je doprovázen oslabováním koruny vůči dolaru. Aktuálně se jeden dolar prodává za 22,79 koruny, což vede k mírnému prodražování dovozu ropy do České republiky. Vývoj na měnovém trhu může přispět k obratu trendu, kdy ceny na čerpacích stanicích přestanou klesat a přes stagnaci přejdou do zdražování.

Ing. Štěpán Křeček, MBA

Hlavní ekonom BHS

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …