Štěpán Křeček: Růst české ekonomiky je pod dlouhodobým průměrem

14.08.2018 13:40

„Tempo růstu české ekonomiky se ve druhém čtvrtletí letošního roku dostalo pod dlouhodobý průměr. V České republice postupně končí éra rychlého hospodářského růstu a ekonomika se vrací ke standardnímu vývoji,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Růst české ekonomiky je pod dlouhodobým průměrem
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

Podle odhadu Českého statistického úřadu vzrostl hrubý domácí produkt ve druhém čtvrtletí letošního roku meziročně o 2,3 procenta. Průměrný růst hrubého domácího produktu od vzniku České republiky do roku 2017 činil 2,6 procenta. Současné tempo hospodářského růstu se tak nachází pod dlouhodobým průměrem.

Oproti předchozímu čtvrtletí, kdy ekonomika meziročně rostla tempem 4,2 procenta, si můžeme všimnout výrazného snížení dynamiky růstu. Tento vývoj je zapříčiněn skutečností, že růst české ekonomiky je stavěn převážně na spotřebě domácností a investicích. Kladný příspěvek k vývoji hrubého domácího produktu sice zaznamenal i zahraniční obchod, oproti předchozím čtvrtletím je však znatelné ochlazení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …