Štěpán Křeček: Rychlý růst cen pokračuje. Zdražuje hlavně elektřina

18.03.2019 11:07

V únoru došlo k výraznému meziročnímu zvýšení cen výrobců.

Štěpán Křeček: Rychlý růst cen pokračuje. Zdražuje hlavně elektřina
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

V zemědělství o 8,2 procenta, přičemž ceny zeleniny se zvýšily o skokových 79,3 procenta. Výrazný růst cen o 19,4 procenta byl zaznamenán u obilovin, což se projevilo růstem cen pekařských a cukrářských výrobků o 4,6 procenta. Dynamický vývoj v cenách zemědělských výrobců byl způsoben extrémním počasím, které kvůli tepu a suchu vedlo ke špatné úrodě.

„Současné plány na rozpočet Evropské unie v období 2021 až 2027 počítají s vyčleněním více než 250 miliard euro na ekologickou politiku. To by mohlo vést k výraznému pokřivení evropského energetického trhu, kdy budou obnovitelné zdroje energie zvýhodňovány na úrok konvenčních zdrojů. V takovém případě lze předpokládat, že dojde k dalšímu zdražování elektřiny pro koncové zákazníky. Již nyní přitom elektřina zdražuje nejrychleji od roku 2009,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Ceny průmyslových výrobců v únoru meziročně vzrostly o 3,6 procenta. Dramatický nárůst lze pozorovat u ceny elektřiny, jejíž cena včetně přenosu, rozvodu a obchodu vzrostla o 9,9 procenta. Tím byl překonán nárůst z ledna letošního roku, který byl nejvyšší od roku 2009. Vyšší ceny elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu budou ovlivňovat náklady napříč většinou odvětví v ekonomice. Výrobci se přitom snaží přenést vyšší náklady na zákazníky, což se v následujících měsících projeví dalším růstem cen výrobců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…