Štěpán Křeček: Saudi Aramco se blíží k hodnotě dvou bilionů dolarů

11.12.2019 14:57

„Vzhledem k aktuálnímu vývoji na trzích se hodnota ropné společnosti Saudi Aramco pohybuje kolem úrovně 1,88 bilionu dolarů. Pokud akcie budou pokračovat v dosavadním růstu, hodnota společnosti již zítra pokoří hranici 2 biliony dolarů. To je srovnatelné se součtem hodnot společností Microsoft a Apple,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Saudi Aramco se blíží k hodnotě dvou bilionů dolarů
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

S nejziskovější společností na světě se začalo obchodovat na burze v Rijádu. Státní ropný podnik Saudi Aramco uskutečnil historicky nejvyšší primární veřejnou nabídku akcií (IPO). Cena jedné akcie byla stanovena na 32,0 rijálu, což v přepočtu činilo 8,5 dolaru. Po otevření trhu se cena akcií zvýšila o 10 procent. To představuje maximální denní limit na burze Tadawul. Nyní se cena jedné akcie pohybuje na úrovni 35,2 rijálu, tedy přibližně 9,4 dolaru.

Na burze se prozatím bude obchodovat jen malý podíl společnosti ve výši 1,5 procenta. Díky tomu Saudská Arábie utrží 25,6 miliardy dolarů, které bude moci investovat mimo ropný průmysl. Počet vydaných akcií se v budoucnu bude moci zvyšovat. Během následujících 30 dnů lze navýšit počet vydaných akcií o 15 procent. Nelze přitom vyloučit ani další emise akcií na burzu.

„Saudský princ Mohamed bin Salmán se nesmazatelně zapsal do burzovní historie. Úspěšně zvládl uvést na trh největší společnost na světě. Investoři z celého světa nyní mohou obchodovat s akciemi ropného gigantu Saudi Aramco,“ říká Křeček.

Při úpisu akcií se po vlažném zájmu v zahraničí spoléhalo především na domácí a regionální investory. Tato strategie se ukázala jako úspěšná. Nyní by bylo vhodné, aby se obchodování rozšířilo na další burzy ve světě. Tím by po akciích mohla vzrůst poptávka, protože mnoho významných investorů burzu v Rijádu vůbec nesleduje. Globální ambice Saudi Aramco jsou však zatím odloženy na neurčito. Společnost dokonce zrušila své představení v New Yorku a Londýně.

Přestože je Saudi Aramco nejhodnotnější společností na světě v indexu Tadawul má až druhou největší váhu o velikosti 9,7 procenta. Vyšší váhu v indexu rijádské burzy má společnost Al Rajhi Bank, která na trhu obchoduje větší část svých akcií než Saudi Aramco.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…