Štěpán Křeček: Trh s videohrami roste raketovým tempem

23.03.2021 19:39

„Pandemie koronaviru srazila na kolena mnohá odvětví v ekonomice. Má však i své vítěze, mezi které můžeme zařadit herní průmysl. Ten si v koronavirové době vychoval nové hráče, kteří jsou ochotni za videohry utrácet stále více peněž,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Trh s videohrami roste raketovým tempem
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

Co lidé dělají, když jsou zavřené hospody a ruší se kulturní akce? Finanční toky nám napovídají, že více hrají videohry.

Anketa

Je dobře, že mají být na covid testováni všichni zaměstnanci i OSVČ?

39%
61%
hlasovalo: 8163 lidí

O tom svědčí prudký růst obratu českého herního průmyslu, který v loňském roce vzrostl o 34 procent na 3 miliardy korun. Pandemie koronaviru umožnila mnohým hráčům, aby u videoher trávili více času. Lze přitom očekávat, že se hraní nebudou chtít vzdát ani po ukončení restriktivních opatření v ekonomice. Mnohé videohry jsou totiž tak trochu návykové.

Data z České republiky potvrzují vývoj na největším videoherním trhu v Evropě. Ten se nachází v Německu, kde bylo v loňském roce utraceno 8,5 miliardy eur za videohry a herní příslušenství. Tím se Německo vyšvihlo na páté místo na světě hned za Spojené státy, Japonsko, Jižní Koreu a Čínu.

Němci v loňském roce utratili za videohry o 32 procent více peněz než v předešlém roce. Nejrychleji na tamním trhu rostly útraty za pořizování digitálního zboží. To hráčům přináší herní výhody přímo v jejich oblíbených videohrách. Nejde tedy o peníze vynakládané na nákupy samotných her či herních přístrojů.

Prodej konzolí rovněž skokově narůstá. To naznačuje, že stávající hráči modernizují své vybavení a hraní se začínají věnovat i nováčci. Na trhu jsme tak svědky pozoruhodné situace, kdy americký výrobce herních konzolí Microsoft i jeho japonský konkurent Sony zatím nedokázaly uspokojit vysokou poptávku po nových herních konzolích Xbox Series X respektive Playstation 5.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla