Štěpán Křeček: Úrokové sazby na hypotékách klesají

18.07.2018 18:12

„Lidé s nižšími příjmy mají šanci získat hypoteční úvěr do října, pak začnou platit nová doporučení České národní banky a dostupnost hypoték se výrazně sníží. Mnoho lidí má z tohoto vývoje obavy a snaží se na poslední chvíli vyřídit hypotéku podle stávajících pravidel, říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Úrokové sazby na hypotékách klesají
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

„Některé banky mají obavy z budoucího vývoje hypotečního trhu. Snaží se před platností nových doporučení České národní banky k hypotečním úvěrům získat co nejvíce klientů, kterým fixují relativně nízké úrokové sazby až na 20 let,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Průměrná úroková sazba hypotečních úvěrů se dle údajů Fincentra Hypoindexu v červnu snížila na 2,49 procenta. Ke snížení došlo hlavně díky nižším úrokovým sazbám České spořitelny, která má na hypotečním trhu výrazný podíl. Ke snižování úrokových sazeb přistoupily i některé další finanční instituce, tak aby nalákaly klienty před platností nových doporučení České národní banky, které od října výrazně zpřísní poskytování hypoték.

Finanční instituce, které poskytují hypoteční úvěry, se obávají, že po platnosti nových doporučení centrální banky k hypotečním úvěrům se sníží poptávka lidí. Chtějí tak na poslední chvíli získat co nejvíce nových klientů, které lákají na výhodnější úrokové sazby s dlouhodobou fixací. Jakmile vstoupí v platnost nové regulace, je možné, že lidé s nižšími příjmy již na hypotéku nedosáhnou.

Banky mají v současné době výrazný přebytek finančních prostředků, které získávají z vkladů od svých klientů v podstatě s nulovou úrokovou sazbou. V takovéto situaci je pro banky výhodnější poskytovat hypoteční úvěry s relativně nízkými úrokovými sazbami, než aby peníze ukládaly u České národní banky s výrazně nižším zhodnocením.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla