Štěpán Křeček: Ve stavebnictví dochází k růstu cen. V zemědělství ceny klesají

18.05.2018 16:44

Podle aktuálních dat Českého statistického úřadu došlo v dubnu k meziročnímu růstu cen u stavebních prací o 2,4 procenta, přičemž ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví byly vyšší o 2,3 procenta.

Štěpán Křeček: Ve stavebnictví dochází k růstu cen. V zemědělství ceny klesají
Foto: BH Securities
Popisek: Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities

„I přes nepřízeň počasí došlo v dubnu k poklesu cen zemědělských výrobců. Ceny v ostatních odvětvích buď stagnovaly nebo mírně rostly. V dalších měsících by se do cen mohly začít promítat rostoucí náklady na dopravu, které jsou způsobeny zvyšováním cen pohonných hmot,“ říká ekonom Štěpán Křeček.

Podle aktuálních dat Českého statistického úřadu došlo v dubnu k meziročnímu růstu cen u stavebních prací o 2,4 procenta, přičemž ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví byly vyšší o 2,3 procenta. K meziročnímu růstu cen došlo i u tržních služeb pro podniky, které vzrostly o 1,7 procenta. Vzhledem k situaci na trhu práce rostly hlavně služby v oblasti zaměstnání a to o 16,7 procenta.

Ceny průmyslových výrobců se v dubnu meziročně nezměnily. Přesto rostly ceny elektřiny a plynu přibližně o 1,7 procenta. Ceny zemědělských výrobců se meziročně snížily o 1,9 procenta. V rostlinné výrobě se snížily ceny brambor o 7,3 procenta. Oproti tomu vzrostly ceny ovoce o 25,1 procenta. V živočišné výrobě klesly ceny jatečných prasat o 15,4 procenta, ale ceny mléka byly vyšší o 4,9 procenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…