Štěpán Křeček: Vyhlášení nouzového stavu umožní zvýšit výdaje na boj proti koronaviru

05.03.2020 16:37

„Plánovaná opatření na zmírňování ekonomických důsledků šíření koronaviru mohou poškodit italské hospodářství. Podle návrhu se sníží daně italským firmám, kterým klesnou tržby o 25 procent. To však v praxi může motivovat firmy, aby si účelově snižovaly tržby a díky tomu dosáhly na daňové úlevy,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Vyhlášení nouzového stavu umožní zvýšit výdaje na boj proti koronaviru
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

Ministři financí Evropské unie se shodli, že na negativní důsledky šíření koronaviru lze nahlížet jako na nouzovou situaci. V těchto případech je dle pravidel Paktu stability a růstu možné pozastavit plány na snižování schodků a veřejných dluhů. Vlády zemí Evropské unie se tedy nemusí ohlížet na žádná rozpočtová pravidla a mohou řešit nouzovou situaci podle toho, jak uznají za vhodné.

Opětovné dodržování Paktu stability a růstu se začne řešit, až bude vyřešen nouzový stav. Evropská komise bude moci ověřovat, zda dodatečné vládní výdaje budou jasně spojeny se zmírňováním negativních účinků epidemie koronaviru. Podobný režim byl již zaveden během migrační krize v roce 2015.

Možnost navýšit veřejné výdaje nad úroveň rozpočtových pravidel pomůže především Itálii. Ta by jinak měla problémy s dodržováním Paktu stability a růstu. Italská vláda plánuje podpořit své postižené regiony celkovou částkou o velikosti 4,5 miliardy eur, což představuje zhruba čtvrt procenta hrubého domácího produktu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

12:26 Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

Dnes nepíšu glosu. O smrti se glosy nepíší. Dnes chci ještě několika svými řádky vzpomenout na Mirka…