Štěpán Křeček: Životní minimum vzroste na 3860 korun

17.02.2020 11:53

„Vzhledem k růstu cen je logické, že se musí zvyšovat i sociální dávky. Mělo by k tomu docházet pravidelně podle stanoveného vzorce. Současná praxe, kdy politici mění výši sociálních dávek podle toho, jak je to zrovna napadne, vede k nízké předvídatelnosti celého sociálního systému,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Životní minimum vzroste na 3860 korun
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

Vláda na svém jednání schválila návrh nařízení, podle kterého se od 1. dubna 2020 zvýší životní a existenční minimum. Životní minimum pro jednotlivce je dnes stanoveno na 3410 korun měsíčně a nově vzroste o více než 13 procent na 3860 korun měsíčně. Upraví se i částky životního minima pro osoby dle různých věkových kategorií a pro osoby, které jsou posuzovány jako další v pořadí.

Kromě výše životního minima se upraví i existenční minimum. To je definováno jako minimální hranice příjmů osob, která se považuje za nezbytnou k zajištění výživy a ostatních základních osobních potřeb na úrovni umožňující přežití. Rovněž byla upravena částka, kterou exekutor nesmí strhnout dlužníkovi z jeho mzdy, z 6608 na 7434 korun.

Zvýšení životního a existenčního minima se projeví i u některých osob, které ho přímo nepobírají. Například osoby se zdravotním postižením mají nárok na příspěvek na zvláštní pomůcku, kde je výše dávky odvozena od výše životního minima. Podobné je to u finanční podpory azylantů a cizinců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…