Studenti AMU: Velice nás znepokojila návštěva maďarského premiéra Viktora Orbána

11.01.2020 7:34

Otevřený dopis studentů a studentek AMU řediteli Národního divadla

Studenti AMU: Velice nás znepokojila návštěva maďarského premiéra Viktora Orbána
Foto: Facebook / Národní divadlo opera
Popisek: Zrekonstruovaná Státní opera Praha

Vážený pane řediteli,

my studenti a studentky AMU chceme svými podpisy pod tímto otevřeným dopisem vyjádřit nespokojenost s Vaším zaujetím “neutrálního” postoje během slavnostního otevření budovy Státní opery.

Velice nás znepokojila návštěva maďarského premiéra Viktora Orbána v rámci otevíracích ceremonií. Přijde nám to krajně nevhodné, a to z několika důvodů. Viktor Orbán je předseda maďarské krajně pravicové strany Fidesz-MPS, která vzhledem ke svému 2/3 zastoupení v maďarském parlamentu schvaluje jeden zákon za druhým, kterým postupně rozkládá svobodné kulturně vzdělávácí platformy v Maďarsku. Nicméně si velmi dobře uvědomujeme, že ne všichni hosté byli pozváni přímo Vámi a že v rámci etikety jste neměl na výběr, než-li státní návštěvu z Maďarska přijmout.

Ptáme se ovšem po tom, zda jste využil příležitosti, abyste Viktoru Orbánovi dal najevo, co si česká divadelní obec myslí o jeho politice? Jak jste bojoval za maďarské divadlo? Využil jste své pozice vrcholného představitele českého divadla, abyste podpořil maďarské svobodné divadlo, které je v tuto chvíli v ohrožení? Pokud ne, vnímali bychom to jako čin, který by smetl vyjádření solidarity činohry Národní divadla maďarským divadlům ze stolu a také jako výsměch všem kolegům a studentům tady i v Maďarsku.

Ptáme se také jako studenti a studentky vysoké umělecké školy, která čerpá mnoho inspirace ze zahraničního umění, a to mimo jiné i prostřednictvím hostujících zahraničních pedagogů, či studentů z jiných zemí přítomných na škole, zda jste se jakožto renomovaný vysokoškolský pedagog této školy připojil k protestní nótě proti zákonu, který reguluje přítomnost zahraničních vysokých škol na území Maďarska? Či snad k protestní nótě ve jménu represí organizovaných Orbánovou vládou proti protestujícímu studentstvu?

Pokud se ani toto nestalo, byli bychom zklamáni z Vašeho postoje a z toho, jak na veřejnosti zastupujete nás, studentstvo divadelní fakulty a budoucí generaci české divadelní obce. Žádáme vás, abyste zvážil, zda v tomto směru i s odstupem nemůžete podniknout nějaké odpovídající kroky.

S pozdravem studenti a studentky AMU

Otevřený dopis můžete podepsat ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…