Studenti vysokých škol: Jmenování profesorů se odložilo, problém však odkládat nelze

07.05.2015 12:30

Vyjádření Národní reprezentace studentů k situaci okolo jmenování profesorů prezidentem České republiky

Studenti vysokých škol: Jmenování profesorů se odložilo, problém však odkládat nelze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti, ilustrační foto

Usnesení Předsednictva Studentské komory Rady vysokých škol ze dne 6. 5. 2015 k odmítnutí jmenování profesorů:

„Předsednictvo Studentské komory Rady vysokých škol považuje odmítnutí podepsání jmenovacích dekretů profesorů hlavou státu za nepřijatelný zásah do principů
akademických svobod. Vnímáme autonomní a samosprávný model řízení vysokých škol coby ústřední princip fungování akademických obcí, na nichž spočívá kvalitní vysokoškolské vzdělávání. Předsednictvo Studentské komory Rady vysokých škol se také plně ztotožňuje se stanoviskem České konference rektorů a výzvou k neúčasti na ceremoniálu jmenování profesorů.”

Studentská komora Rady vysokých škol se nejen svým usnesením, které přijalo předsednictvo komory, přidává ke všem znepokojeným hlasům ozývajícím se k chování prezidenta České republiky Miloše Zemana.

Jeho odmítnutí podepsat jmenovací dekrety profesorů považuje za nepřijatelný zásah do principů akademických svobod.

Dne 27. 4. 2014 pronesl na veřejném slyšení Senátu ČR předseda SK RVŠ Hynek Roubík svůj příspěvek, v němž jasně definoval přístup komory k omezování akademických svobod a narušování pravidel, která tvoří harmonii ve vysokoškolském prostředí. Cílem komory je vytvořit kvalitní prostředí pro nejvyšší vzdělávání společnosti.

„Všem členům akademické obce musí být zaručeny akademická práva a svobody. Mezi nimi jsou nejdůležitější svoboda vyjádření myšlenkových názorů, svoboda vědeckého bádání, či umělecké tvorby. Pokud by došlo však k ohrožení byť jen jednoho z těchto pravidel, tak dochází k narušení základních akademických práv a svobod.“ řekl Roubík v rámci svého projevu.

Situace, která opakovaně vzniká kolem jmenování nových profesorů, odporuje tradičním hodnotám akademického prostředí a komora se k ní staví s nesouhlasem.

Vyzývá tedy představitele státu, aby neprodlužovali odklad ceremonie a jmenovali co nejdříve všechny navržené kandidáty na profesuru.

Studentská komora Rady vysokých škol (SK RVŠ) zastupuje všechny studenty a studentky vysokých škol v České republice. Prosazuje jejich zájmy na národní a mezinárodní úrovni. Členové SK RVŠ jsou delegáti všech veřejných a státních vysokých škol a dále také delegáti z členských soukromých VŠ. SK RVŠ reprezentuje názor českých vysokoškoláků na národní i mezinárodní úrovni, usiluje o spolupráci mezi studujícími a vyučujícími, dialog s vládou České republiky a orgány veřejné správy, a o rozvoj akademické samosprávy.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

11:50 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

V dnešní pomatené době mnozí hledají nějaký pevný kmen, o který by se opřeli nebo zachytili. Může to…