Svatopluk Otava: CHléb a hry v Potěmkinově (olympijské) vesnici

10.08.2016 10:02

Kterého Čecha by nebralo za srdce heroické nasazení Petry Kvitové či Radka Štěpánka v bojích o olympijské medaile. Nebo třeba nervy drásající bitvy vodních slalomářů. A vůbec – není pochyb, že všichni sportovci celého světa dávají vše, co jsou schopni odevzdat, ve jménu co nejlepšího zviditelněnní svých vlastí. Tak to má být.

Svatopluk Otava: CHléb a hry v Potěmkinově (olympijské) vesnici
Foto: olympic.cz
Popisek: LOH Rio de Janeiro - logo

A takhle to má taky být?

Stále zřejměji však vyplývá na povrch, že pro multikulturní kadlub mísících se národů, jímž Brazílie nepochybně je, bylo uspořádání Olympijských her přece jen trochu velký bochník. Zpolitizovaná šou ve stylu starořímských chlebů a her v mnoha směrech připomíná divácké orgie, jimiž odcházející zdegenerovaná římská civilizace krmila vyprahlé duše občanů nechápajících vývojové souvislosti, ale žádajících představení, kde povolí uzdu frustracím každodenního boje o chleba. A nějakou tu krev samozřejmě, prolitou nikoli z vlastních žil.

Technologie pokročily. Staří Římané neměli televizi. Naše generace „euroobčanů“ a dalších globálních „novonárodů“ ji má. A nejsofistikovanějšími dopingy „šlechtění“ sportovci se rvou o čest svých zemí, stejně jako o své profesionální kariéry. Hranice možností lidských těl jsou atakovány do maximální únosnosti, leckdy i překračovány. Takže i bolest a krev je vidět. Hrůzostrašné pády cyklistů a cyklistek (zcela „čisté“ odvětví), komplikované zlomeniny polodětských gymnastů a gymnastek – prostě každý si u tv obrazovek přijde na to své. Na to, co má být vidět, čím se mají mysli diváků zabývat po dobu dvou týdnů a zapomenout na denní realitu.

Zavřete ústa, nedýchat(!) a udělej (urob) si sám….

To, co vidět být nemá, jen občas probleskne nikoli headlineovými médii. Třeba doporučení pohodových brazilských pořadatelů účastníkům regat, kdy 1,5 milionkrát překročené hygienické normy pobřežních vod, kde se odehrávají zatím tréninky, brzy však i soutěže jachtařů a surfařů se dají neutralizovat prostým zavřením úst, aby sportovcům nepršely přímo na jazyk zcela regulérní splašky. Kdo bude dýchat nadále a provokativně i ústy, jeho věc a následné ataky zažívacích potíží si prostě způsobil sám.

Nebo technické zázemí olympijské vesnice. Češi a Slováci si již užili záplavy vod z prasklé instalace stejně, jako mnozí před nimi. Šéf našeho olympijského týmu Martin Doktor s úsměvem prohlásil, že konečně aspoň v novostavbě byly umyty schody. Inu, s úsměvem jde všechno líp…. Italové si zase na své náklady raději objednali zedníky a instalatéry, kteří jim přechodné bydliště jednoduše dobudovali. Tak se to přece v zemích siestě zasvěcených má dělat…. A takovýchto „koloritních“ drobnůstek se objevuje každý krásný olympijský den víc a více.

Olympiáda repelentů zatím bez závad…?

Jihoameričtí národní gangsteři zatím o sobě příliš vědět nedávají. Prozatím se spokojili s okradením německého televizního štábu, které však příliš nedopadlo dle jejich představ, tudíž doufejme, že až na nějaké to „ztracené“ zavazadlo zůstane jen u toho. A virus Zika? Někteří členové národních výprav jsou prý s ním již seznámeni, ale neléčitelné to není, takže zatím všechno probíhá tak, jak má.

Jednomu se z té přemíry událostí trochu kroutí hlava a maně se nabízí kacířská myšlenka, že kdyby podobnými organizačními a hygienickými peripetiemi prošla před dvěma lety olympiáda v Soči, o sportovních disciplínách by se český, potažmo evropský či americký divák dozvěděl prd, poněvadž by na jakési sportovní výsledky ve „zpravodajstvích“ komentátorů tak nějak nezbylo místo.

Ale no tak no tak…. Pusťme si raději televizi a pojďme fandit…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

Párování.

Probíhá párování koalice a opozice? Pokud ano, nejsou potom "obstrukce" jen divadlem pro voliče a opozice to koalici hodně usnadňuje?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Pokles? Kdepak! Růst … potíží

13:57 Jiří Paroubek: Pokles? Kdepak! Růst … potíží

Na zemědělství se hodí stařičký vtip, že potíže růstu vystřídal růst potíží. Ty staré jsou stále nal…