Svatopluk Otava: Poslední hit na poli politických kuriozit? Korespondenční demokracie

24.05.2016 14:39

No, nekupte to. Žádných starostí, jak naložit se svým volebním hlasem, více! Volíte pohodlně z tepla svého domácího krbu, sledujete jeden z oblíbených nekonečných TV seriálů a ještě se při tom chováte odpovědně a občansky. Volíte si „zastupitele“, volíte si „hlavu státu“. Korespondenčně.

Svatopluk Otava: Poslední hit na poli politických kuriozit? Korespondenční demokracie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Plakát volební kampaně Van der Bellena doupravený lidovou tvořivostí

ABY EVROPA ZŮSTALA STÁLE DOKOŘÁN…

Tak, jako v posledních dnech naši rakouští sousedé. Hrozivý výprask, jaký utrpěli „tradiční“ prezidentští kandidáti od naštvaných občanů, které zastupoval pan Hofer, dokázali „korespondenčně“ přetavit ve „výhru“. Vítězem se stal van der Bellen, vítací islámský a zelený fanatik dobře o tři třídy horší, než byli ti „tradiční“. Rozhodly „korespondenční“ hlasy.

Až 750 000 Rakušanů se rozhodlo využít tento způsob volby. Pozoruhodný počet na stát, kde žije méně oprávněných voličů, než v České republice. Pravda, Rakousko patří ke „starým“ zemím, je společensky mnohem vyspělejší než my. Takže, kdo by si vůbec dovolil „korespondenční demokracii“ nějak zpochybňovat. A že se „korespondenční“ hlasy mohly tak trošku „hnát“ přes klikání nějakého probruselského sčítacího komisaře? No, dovolte….

Ani hromadné naháněcí akce po důchodcovských penziónech se zaručeně nekonaly. („Tak babičko, to víte, že Vám dám hned Váš oblíbený puding. Jenom tady na lístečku uděláme křížek.., Tááák.., šup s lístečkem do bedničky.., hodná… Tak a tady je ten puding.“) A vlídná eurosestřička vesele odskotačí k dalšímu „klientovi“.

UŠETŘÍME ČAS I PENÍZE…

Výsledek 50,1% ku 49,9% je tak veselý, jako bylo svého času 99,9% inzerované při socialistických volbách v režii KSČ. Tam totiž nutnost volby a rozhodování mezi jedním či druhým zcela odpadala. Pro velký úspěch „korespondenční“ demokracie se možná k socialistickým výsledkům do budoucna přiblížíme  a nakonec socialismus doženeme a předeženeme.  Postačí uzákonit „korespondenční“ hlasy jako jediné možné.

A kolik tím ušetříme. Nikdy už se nebudeme nudit ve volebních komisích. Nebudeme si muset organizovat čas pro návštěvu volební místnosti přes půl dědiny či do některého ze zapadlých center velkého města. A kafčo si v klidu při „volbě“ vypijeme…

… A JEŠTĚ SE KRÁSNĚ „SJEDNOTÍME“

A jestlipak jste si povšimli, jak se změnila eurofilní rétorika komentující výsledek rakouských prezidentských voleb v podání famílie Stropnických a dalších „reprezentativních“ „osobností“ naší politické kasty „elit“? Zatímco vítězství přímé volby prezidenta Zemana o nějakých 10% jsou ochotni bagatelizovat 24 hodin denně s tím, jak národ „hluboce rozděluje“, jediná desetinka inzerovaná u Rakušanů je pravým opakem. Sousedé se prý „jednoznačně sjednotili“. Není to krása?

Digitální zpracovávání volebních výsledků slavilo očekávaný úspěch. Na samotný rezultát se sice čekalo nějak dlouho, ale co vlastně na tom? Na Ukrajině dle evropských pozorovatelů proběhly poslední volby „transparentně“, a přesto se dodnes jaksi nepodařilo všechny volební hlasy sečíst. A to přitom Ukrajinci jsou už zvyklí ve všech generacích volit tak nějak „korespondenčně“, že ano… Tedy – jednoznačný úspěch. Rakousko je přece jen civilizovanější.

TAK HONEM…, MY TO CHCEME TAKY!

Takže kdopak asi přijde u nás první s myšlenkou „korespondenčních“ voleb jako se systémovou „ústavní“ změnou? Že by budoucí Babišova prezidentská favoritka Jourová? Že by si tuto pokrokovou iniciativu nechala vyfouknout už zmiňovaná komediantská famílie Stropnických? A nebo se iniciativy v tomto směru chytí budovatel islámského voličského elektorátu Jiří Dientsbier osobně?

Hlavně se musíme poučit a řídit se tezí, že přímá demokracie národ rozděluje, zatímco ta „korespondenční“ naopak sjednocuje. Tu přímou je tedy třeba zrušit. Brání to pokroku…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …