Svatopluk Otava: Ukrajinský „parlamentarismus“ v praxi

05.05.2016 8:39 | Zprávy

Divadelní kousek pro obzvlášť naivní návštěvníky sněmovního kabaretu předvedli poslanci Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

Svatopluk Otava: Ukrajinský „parlamentarismus“ v praxi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hlasování o změnách v pořadu 44. schůze poslanecké sněmovny

Režie – Angela Merkel z Divadla hodně velkých forem Brusel, scénář – Bohuslav Sobotka, stipendista tamtéž. Herecké obsazení – volení zástupci lidu napříč politickým spektrem, statisti – nezařazení okolo Tomia Okamury.

Premiéra pro naivy…

Nejnovější komediální produkci tzv. Ukrajinské školy předvedli včera učenliví herci v placených poslaneckých funkcích Parlamentu. „Nečekaně“ se v atmosféře zjitřených emocí podařilo zařadit na program nejbližší schůze našich darmojedů k projednávání bod o referendu možného vystoupení ČR z Evropské unie.

Koaličníci společně s opozičníky sehráli kus, kdy z původního rozhodnutí o projednání onoho bodu se pod vedením dalšího domluveného herce Miholy rychle vrátili k realismu.  Stejným poměrem hlasů, jakým byl bod o referendu přijat, jej zase definitivně z projednávání vyloučili.  Naivní část národa se  právě chystala k nádechu na pochvalné, překvapivé zamručení, avšak představení skončilo ještě dříve, než byl onen nádech přetaven do slyšitelné podoby.

Reprízy jsou na obzoru

Kariéristický principál ukradené společnosti Úsvit, co plní v souboru kaskadérní role,  Marek Černoch se vzápětí pro média vyjádřil, že se nevzdává. Referendový počin pro ty úplně nejnaivnější bude uspořádán zas a znova, dokud se i ten nejnesvéprávnější divák z české voličské obce nezhroutí únavou.

O pečlivém rozdělování rolí před parlamentní fraškou svědčí i namátkově vybraná účast jednotlivých frakcí či osob v obou jednáních. Například  skomírající klaka „umělců“ Z ODS při druhém dějství hlasovala zcela v souladu s „avantgardou“ dělnické třídy KSČM. I když – ne tak úplně zcela.  Tajný člen TOP-09 Jiří Dolejš (KSČM) se „pro sichr“ zdržel hlasování a soudruh předseda Vojtěch Filip (KSČM) se tak nějak po jurusticku radši „nepřihlásil“. Nic se nemohlo stát. Jejich roli pně zastal třeba…, třeba Marek Benda (ODS). No, není to úžasné?

Detaily doladíme

Představení však bylo přece jen šito kapku horkou jehlou a k některým z herců se patně konečná verze scénáře přece jen nedostala. Možná, že i k panu Foldynovi, jenž nakonec v té části ansámblu, co „nekompromisně“ trvala na referendu neočekávaně chyběl a z vládní ČSSD tak zbyl v táboře „trvajících“ osiřelý přítel Koskuba.

Ale nakonec to všechno vyšlo tak, jak mělo  a vlažný potlesk bude naše největší divadelní scéna řešit tím, že pro příští volební období se bude chtít rozloučit se členy, kteří umíněně nechtějí přijímat přidělené role. Proslýchá se, že se bude jednat hlavně o poslance Okamuru (nezařřazený z důvodu okradení) a Lorencové (zatím ANO, ale nežádoucí z důvodu permanentního šťourání do scénaristické minulosti Bohuša Sobotky v privatizačním kuse OKD).

Ukrajina – náš umělecký vzor

Jestliže snad někomu připadá realizace proběhnuvší tragikomické frašky silně podobná s parlamentním spektáklem Ukrajinského parlamentu, kde se na pokračování odvolával, neodvolával vrah v roli premiéra Jaceňuk, nejde skutečně o náhodu. Režisérská škola je totožná, jen scénář byl svěřen jinému, avšak spřízněnému autorskému  uskupení osvědčeného pučisty („korektně“ prezidenta) Porošenka.

A je to tu zas. Proto se ti Ukrajinci u nás musí cítit „jako doma“. Učíme se zkrátka rychle. Ale pozor, hlavně vy, parlamentní ochotníci! Ta ukrajinská škola je sice velmi progresivní, jenže se tam někdy místo výplaty náhle ztrácí herci…. O Jaceňukovi a jeho dalším angažmá se taky jenom spekuluje…

Svatopluk Otava

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přemysl Votava: Mistr světa málem bez medaile

13:57 Přemysl Votava: Mistr světa málem bez medaile

Mistrovství světa v hokeji, to byla česká pohádka. Zlato po čtrnácti letech, a ještě před domácími f…