Svatopluk Otava: Vypadá to, že Rusové měli zase pravdu. Civilisty zavraždila Ukrajinská armáda

09.12.2017 8:50

Dva protichůdné pohledy na pirátskou vraždu civilistů malajsijského letadla letu MH 17 nad územím DLR proběhly včera na českém internetu. Zatímco server iDNES jaksi klopotně prezentoval „nálezy“ tzv. nezávislé vyšetřovací komise BELLINGCAT, První zprávy citovaly z ruského deníku Vesti, Tak tedy – kdo budí větší důvěru?

Svatopluk Otava: Vypadá to, že Rusové měli zase pravdu. Civilisty zavraždila Ukrajinská armáda
Foto: tan
Popisek: Trosky malajského letadla na Ukrajině

Jak nenajít pravdu? Zřízením komise, nejlépe „mezinárodní“…

Jelikož ani tři roky vyšetřování v postatě jen holandsko-ukrajinské oficiální komise nevedly ke kýženému cíli – svalit vinu za vraždu na opolčence a zprostředkovaně na Rusko, ujala se této bohulibé role i „nezávislá“ novinářská squadra BELLINGCAT.

„Vyšetřovatelé“ z řad „investigativců“ zveřejnili, že díky hlasovým rozborům uskutečněným laboratořích na Litvě a v USA se podařilo „téměř s jistotou“ ztotožnit jednoho z možných pachatelů – „jistého ruského generála“.

Z citovaného přepisu čísího hovoru s kýmsi pak skutečně plyne, že rusky hovořící důstojník na odposlechnutém hovoru údajně z komunikace mezi povstalci hovoří s jiným rusky hovořícím důstojníkem o transportu jakési kolony, co se měla přesunovat poblíž doněckého letiště.

A jednoho z těchto důstojníků jsme identifikovali téměř s jistotou!, piští nadšeně „investigativci“. Pikantní na tom trošku je,že dle obsahu hovoru šlo ovšem o přesun techniky na území ovládaném v té době Ukrajinskou armádou. Ale jde v podstatě o detail, poněvadž samotný hovor vlastně nedokazuje vůbec nic. A i Bellingcat raději uvádí své „objevy“ větami jako: „…s velkou pravděpodobností…“, „…mohl by být…“ apod. Což ale nevadí vůbec českým „novinářům“ z iDNES, aby článek neotitulkovali slovy: „Ruský generál sehrál klíčovou roli při sestřelení MH 17, tvrdí Bellingcat“.

Ten, kdo tam byl, viděl a slyšel

No, úplně jinak to vidí ruské Vesti. Nijak si nevypomáhaqjí čímkoli v rovině spekulací a jednoduše zveřejnily rozhovor s bývalým velitelem ukrajinské protivzdušné obrany, jenž sloužil u své jednotky v tento den, majorem Jurijem Baturinem.

Ukrajinský velitel vypověděl, že osobně sledoval let i komunikaci civilního letounu na radaru a odposlechu. V jednu chvíli sám překvapeně zpozoroval, že boeing na příkaz civilního dispečera najednou změnil kurz i výšku a krátce na to zmizel z obrazovky, což neomylně věštilo tragédii.

Poté nastaly horečné manévry ukrajinské protiletadlové, raketové obrany, která narychlo odsouvala techniku a nahrazovala ji jinou v obci Zacharščenskoje, která byla v moci kyjevských pučistů a odkud, dle propočtu ruských expertů byl vypálen osudný buk. „Dostali rozkaz, splnili…“, nešťastně, leč lapidárně doplňuje Baturin takové zametání stop.

Navíc – své propočty i technické detaily dodali Rusové vyšetřovatelům z Holandska promptně, ale jak se zdá (ale nezdá!), „vyšetřovatelé“ se jimi vůbec nezabývali. Zato detaily tříleté „práce“ nejsou veřejnosti k dispozici. Třeba záznamy hovorů civilního dispečingu jaksi nelze dohledat, jeden z dispečerů, jenž osobně řídil let MH 17 se stal nezvěstným už několik hodin po pirátském činu.

A ne a ne to na ty Rusy hodnověrně svalit. Koneckonců – komu měl prospět zákeřný, vražedný útok na civilisty? Rusku? A čím?

Nebo fašistům z Kyjeva, kteří se o s své nespokojené občany na východě země rozhodli „postarat“ armádním masakrem všeho živého a vlastně doněcké a luhanské dělníky a havíře donutili ozbrojit se a vyhlásit samostatnost? No nebylo by to pro Kyjev jako dar z nebes, jestliže by se to povedlo tak, aby tomu někdo s kapkou rozumu v hlavě uvěřil?

A – jaká slast! Třeba by NATO konečně vyhlásilo Rusku válku!

Tak ať si to raději každý, kdo má soudné uvažování, vyloží po svém. Nic bych asi neměl proti tomu, kdyby náš pan prezident při nejbližší příležitosti řekl prezidentu Putinovi. Nikoli jen Krym, ale i DLR LLR jsou fait acompli. A sice proto, že si vraždící smečka v Kyjevě si pracovité rusofonní občany nezaslouží a sama se jich dávno zřekla.

Svatopluk Otava

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …