Svaz pacientů ČR nesouhlasí s omezováním práv nemocných

16.09.2014 8:50

Protest proti záměru ministerstva zdravotnictví na omezení práv pacientů kvůli podávání stížností.

Svaz pacientů ČR nesouhlasí s omezováním práv nemocných
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

Vážený pane ministře zdravotnictví!

V době, kdy na evropských a světových zdravotnických fórech dominují debaty o tom, že uspokojení potřeb pacienta musí být středem snažení lékařů, překvapila Česká lékařská komora (dále ČLK) pacientskou veřejnost tím, že se postavila za návrh některých svých militantních členů na omezení práv pacientů. Ještě překvapivější je, že se vstřícně na stranu těchto lékařů postavila i Vaše náměstkyně JUDr. Lenka Teska Arnoštová.

O co tedy jde. ČLK navrhuje, aby pacient, který porušuje doporučení lékaře a zejména ten, který si opakovaně stěžuje nebo podá trestní oznámení, byl vyřazen z registrace u ambulantního lékaře. Jako pacient bez registrujícího lékaře by potom snad mohl požádat svou zdravotní pojišťovnu, aby mu našla lékaře, který by se ho ujal. Která ZP by toto připustila, aby její klient byl vyřazen z registrace u poskytovatele zdravotní péče, který v souladu se zákonem má smlouvu s předmětnou ZP. K jakým koncům by to pak vedlo, když lékař (vnímej ZZ) bude mít drahého pacienta, pak lékař pod zámínkou nedržení doporučení v léčbě jej vyřadí a vyhodí z ordinace.

Svaz pacientů ČR protestuje a zásadně odmítá záměr ČLK odebrat pacientům právo na podávání stížností na chybující lékaře anebo trestní oznámení na hrubé zanedbání poskytované zdravotní péče.

Svaz pacientů ČR protestuje proti veřejně (i v ČT dne 7.9.2014 v Událostech v 19 hodin)  vyjádřenému souhlasu Vaší náměstkyně JUDr. Lenky Teska Arnoštové s návrhem ČLK omezit právo pacientů podávat stížnosti.

Vyzýváme Vás pane ministře, abyste zvážil další setrvání této úřednice ve funkci pro tak fatální selhání, kdy na bezprecedentní návrh ČLK, která se často ohání důležitosti postavení pacientů v českém zdravotnictví, veřejně souhlasila s útokem ČLK na stovky let trvající právo pacientů, jako slabšího partnera ve vztahu k lékaři, aby mohl bez následku za vyjádřený názor a pochybnosti formou stížnosti.

Svat pacientů ČR důrazně připomíná, že:

Pacient má právo odmítnout zdravotní péči, nebo její část a lékař je povinen mu vysvětlit, jaké by to mělo důsledky pro jeho zdraví. V případě, že není čas na projednávání, nebo když lze předpokládat, že pacient není psychicky zdráv, řeší se problém až po odstranění bezprostředního ohrožení pacienta. Pacient může být po dobu trvání krizové situace svěřen do péče specialistů, například v případě pokusu o sebevraždu. Podobně se řeší případy sebepoškozování, kde cílem je, mimo jiné, zjistit, zda jde o duševní poruchu, nebo je sledován určitý záměr.
V žádném z uvedených případů však není jednání pacienta důvodem k jeho vyřazení z registrace.

Pacient má právo projevit nespokojenost a stěžovat si, a to i opakovaně. Oprávněné stížnosti má být vyhověno. Není-li její oprávněnost uznána, je nutné vysvětlit pacientovi důvody. Pacient má právo nesouhlasit a stížnost opakovat. Nelze-li pacienta uspokojit ani po jednání na odvolací úrovni, je nutné s ním nadále jednat jako s nemocným člověkem, případně i rozšířit diagnózu. Opět nepřipadá v úvahu jeho vyškrtnutí z registrace.

Domníváme se, že ze strany navrhovatelů jde o přiznání určitého profesního selhání. Ze strany paní náměstkyně Teska Arnoštové jde o projev nedostatku sociálního cítění, nedostatečnou znalost práv pacientů a nepřípustné nadržování lékařské instituci. Opakovně doporučujeme, zvažte její setrvání ve funkci.

Veřejným zdravotním pojišťovnám doporučujeme, aby se připojily k našemu stanovisku a jasně dali najevo, že své klienty nenecháte vyhazovat z ordinací ambulantních lékařů.

Grémium Svazu pacientů ČR

za Luboš Olejár, v.r.
prezident Svazu pacientů ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Svaz pacientů ČR

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…