Svaz pacientů: Odmítnutím protikuřáckého zákona nás poslanci zaskočili

27.05.2016 10:12

Otevřený dopis předsedovi zdravotního výboru PSP ČR Rostislavu Vyzulovi a poslancům hnutí ANO kvůli odmítnutí ochrany zdraví občanů před kouřením:

Svaz pacientů: Odmítnutím protikuřáckého zákona nás poslanci zaskočili
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Svazu pacientů ČR Luboš Olejár

Svaz pacientů ČR je zaskočen postupem poslaneckého klubu hnutí ANO v čele s předsedou Zdravotního výboru PSP ČR Rostislavem Vyzulou, kvůli kterému Česká republika nebude nadále chránit občany před škodlivými účinky kouření. Odmítnutí zákona ze strany poslanců považujeme za mimořádně závažné ve vztahu k ochraně zdraví a za unikátní vítězství tabákové lobby v Poslanecké sněmovně PČR.

Kouření má v ČR na svědomí desítky tisíc zhoubných nádorů ročně, tisíce životů a miliardy korun vynaložených na léčení zdravotních komplikací přímo způsobených negativními účinky kouření. Protikuřácký zákon, který připravilo ministerstvo zdravotnictví zásadním způsobem, omezovalo kouření v celé ČR a tím chránilo zdraví obyvatel v České republice. Platí to i poté, co sněmovna schválila opoziční pozměňovací návrh, který umožňoval zavést jakési kuřárny bez obsluhy v restauracích jako je tomu například na letištích.

Zákon v připravené podobě, pokud by byl schválen, by zavedl nejradikálnější omezení kouření v celé historii České republiky!

Základní fakta jsou následující:

·        Nesmělo by se kouřit nikde v restauracích s obsluhou, což je naprostá většina všech prostorů ve všech restauracích. Obsluhuje se všude, a pokud by někde existovala kuřárna, kam se jdou kuřáci na cigaretu zavřít, nijak by to zdravotně neohrozilo ostatní hosty ani zaměstnance restaurace.

·        Bylo by zakázáno kouřit plošně na všech dětských hříštích a sportovištích.

·        Platil by úplný zákaz kouření ve vnitřních prostorech při kulturních a zábavních akcí (např. při koncertech, divadelních představeních atd.).

·        Nesmělo by se kouřit na všech zastávkách veřejné dopravy.

Takto radikální zákaz kouření v ČR nikdy nebyl a teď pravděpodobně ani dlouho nebude. A to jen díky poslancům Hnutí ANO, kteří teď pro své jednání hledají prapodivné výmluvy.

Podezření na jejich ovlivnění tabákovou lobby je zcela oprávněné z jednoho důvodu. Pozměňovací návrh Marka Bendy, podle Hnutí ANO tzv. “Bendova finta”, byla schválena jen díky 8 hlasům poslanců hnutí ANO (návrh prošel totiž jen o 4 hlasy).Bez hlasů z hnutí ANO by neprošel. Následně pak “údajně” kvůli tomuto pozměňovacímu návrhu nemohli poslanci hnutí ANO schválit zákon jako celek, přestože i tak chránil před kouřením naprosto radikálním způsobem.

Když to shrneme, tak hnutí ANO si schválilo záminku, proč protikuřácký zákon neschválit. Proč máme pocit z vítězství tabákové lobby u poslanců ANO?

Neschválení protikuřáckého zákona už kritizovali přední zdavotničtí odborníci ČR, stejně svůj údiv vyjádřil eurokomisař pro zdravotnictví přímo z Bruselu.

Neschválení zákazu kouření v restauracích je podle předsedkyně České onkologické společnosti Jany Prausové chyba, podle odbornice na závislost na tabáku Evy Králíkové se Česko dnešním neschválením zařadilo z hlediska ochrany nekuřáků a kontroly tabáku mezi rozvojové země.

Proto se jako Svaz pacientů ČR ptáme, proč ANO odmítlo chránit zdraví lidí? Kdo a čím je k tomuto kroku přesvědčil? Proč hnutí ANO upřednostnilo zisky tabákových firem nad zdravím obyvatel naší země?

Grémium Svazu pacientů ČR za  Luboš Olejár, prezident

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

11:34 Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

Denní glosa Jiřího Weigla