Svetozár Plesník: Pokračování v postulátu N. Nazarbajeva – první ekonomika, pak politika

25.05.2019 9:10

Březen 2019 je v Kazachstánu vnímám jako zvláštní měsíc. Dne 19. března prezident Nursultan Nazarbayev oznámil, že abdikuje na post hlavy státu a funkci prezidenta předává až do příštích voleb předsedovi Senátu Parlamentu Kassym-Zhomart Tokayevovi. V moderní historii Kazachstánu neexistuje obdobný precedent. Byl však tento krok prezidenta Nazarbajeva neočekávaný?

Svetozár Plesník: Pokračování v postulátu N. Nazarbajeva – první ekonomika, pak politika
Foto: Svetozár Plesnik
Popisek: Pohled z Bajktereku na Ak Orda

Je těžké podezírat prezidenta Nazarbajeva ze spontánnosti, neboť moudrý a zkušený politik promýšlí všechny kroky dlouho předtím, než je vůbec začne realizovat. Uvádím jednoduchý příklad: před 25 lety, poprvé z pódia Moskevské státní univerzity, oznámil svou myšlenku vytvořit celní unii a letos EAEU již oslavila své první pětileté výročí. A taková důkladnost je velice důležitá pro Kazachstán a pro hlavně jeho  vnitřní život.

Byl to N. Nazarbajev, který při vysokých cenách ropy (100 USD za barel) z jejich přebytků vytvořil v zemi jistý bezpečnostní polštář – Fond národní nadace. Očekával se pokles cen uhlovodíků a země následně oznámila program zrychleného průmyslově-inovačního vývoje, kdy měl  dražší zpracovatelský průmysl ekonomiky  prioritu, ale byl velice potřebný pro stabilitu státního rozpočtu. Následně klesla cena ropy za barel černého zlata na pouhých 40 dolarů - byl využit Fond národní nadace. Samozřejmě, že úroveň HDP v zemi je stále nedokonalá, ale podle ministerstva národního hospodářství od začátku roku 2019 (od ledna do března) je nárůst  HDP o 3,8%. Kromě toho je na vzestupu lehký průmysl, výroba nápojů a plastových výrobků, výroba stavebních hmot a strojírenství, včetně automobilového průmyslu.

Člověk nemusí být věštcem, aby pochopil, jaké priority byly nejdůležitější pro prezidenta Nazarbajeva při rozhodování o převodu moci v zemi. Hlavní postulát prvního prezidenta - první ekonomika, pak politika. Prezident Kazachstánu pochopil, že země potřebuje nového leadera, který by mohl okamžitě  začít pracovat během přechodného období - do příštích prezidentských voleb. A kandidatura Kassym-Zhomart Tokayeva byla v tomto ohledu jasná: mnoholeté pracovní zkušenosti pro stát, jeho postavení v diplomacii a mezinárodní politice. K. Z. Tokayev byl mj. generálním ředitelem kanceláře OSN v Ženevě a předseda Senátu Parlamentu je v kazašské hierarchii po prezidentovi druhou osobou v zemi.

Dočasná hlava státu K. Z. Tokayev - opakovaně zdůraznil před mimořádnými volbami: „politika prvního prezidenta Nazarbajeva bude pokračovat“. A toto poselství je určeno nejen zahraničním partnerům Kazachstánu, ale všem  od prvního až po  posledního příznivce a obyvatele země. N. Nazarbajev slíbil, že zvýší sociální dávky a mzdy, podpoří sociálně nechráněné segmenty obyvatelstva. Všichni občané Kazachstánu však potřebují stabilitu bez ohledu na své hmotné bohatství. Kazachstán, na rozdíl od sousedního Kyrgyzstánu, nemusí čelit  politickým otřesům, shromážděním a politickým protestům.

Nazarbajev ve svém projevu, který adresoval  všem  lidem v zemi mj. vysvětlil: „svět očekává  další ekonomický otřes, na který musíme  být morálně připraveni. Příští rok by měl být  Kazachstán rokem změn - v roce 2020 se měly  konat  prezidentské volby, ale co by to přineslo? Co udělat, aby se předešlo tomu, že se v zemi objeví  opožděný startovací efekt, kdy velcí investoři, střední podnikatelé a vládní agentury  budou očekávat co přinesou  budoucí volby, s  jakou vizí přijde nový leader?  Život v této dočasné pauze by byl pro 18 milionů Kazachstánců velký luxus.

Proto je prohlášení K. Tokayeva o předčasných prezidentských volbách velmi prozíravé a vítané. Volba hlavy státu lidem bude mít pozitivní vliv na politickou a ekonomickou stabilitu celého  Kazachstánu.

Prezident zdůraznil, že je garantem spravedlivých a otevřených voleb. „Teď zažíváme historický okamžik. Nejvyšší moc v Kazachstánu byla převedena v klidné atmosféře v plném souladu s Ústavou. A to vyvolalo úctu ke Kazachstánu z celého světového společenství,“ řekl Tokayev.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…