TaxVision: Zrušení slevy na dani pracujícím důchodcům bylo protiústavní

30.07.2014 17:07

Tisíce zpět nedostanou

TaxVision: Zrušení slevy na dani pracujícím důchodcům bylo protiústavní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vchod do budovy Ústavního soudu

„Je velmi dobře, že toto diskriminační opatření bylo zrušeno. Většina důchodců, kteří jsou drobnými podnikateli nebo zaměstnanci na částečný úvazek, by žádné daně za minulý rok běžně platit nemusela. Zatímco lidé v produktivním věku se stejným výdělkem slevu na poplatníka 24 840 korun využili a daňová povinnost jim vyšla nulová, důchodci byli přesně o tuto částku znevýhodněni. U většiny to pak znamenalo zaplatit daně v řádech tisíců. Obě skupiny přitom musí odvádět stejné zálohy na sociální a zdravotní pojištění,“ uvedla Blanka Štarmanová, daňová poradkyně společnosti TaxVision.

Část zákona, kterou Ústavní soud dnes zrušil, uvádí, že daň se nesnižuje u poplatníka, který k 1. lednu zdaňovacího období pobírá starobní důchod z důchodového pojištění nebo ze zahraničního povinného pojištění stejného druhu. V praxi to znamenalo, že si pracující penzisté nemohli snížit daňovou povinnost až o 24 840 korun ročně. Kromě toho, že byla právní úprava značně diskriminační, měla i řadu nedostatků. Jedním z těch hlavních bylo spojení odepření slevy na dani s čerpáním důchodu 1. ledna. Pobírání důchodu si tedy na tento jediný den pozastavily tisíce penzistů. Toto jednání ale daňová správa označovala za obcházení zákona. Z rozhodnutí soudu plyne, že slevu za zdaňovací období roku 2014 mohou uplatnit všichni pracující důchodci nehledě na to, zda k 1. lednu penzi čerpali. Za rok 2014 si pracující penzisté budou moci nárok na slevu uplatnit, za předchozí rok už se kompenzace zaplacené daně nedočkají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…