Tereza Spencerová: Až Arabové opravdu vyrazí do Evropy…

09.06.2016 21:10

Legendární egyptský prezident Abdan Gamál Násir kdysi uzákonil, že při teplotách nad 35 stupňů nemusejí lidé do práce, protože by to přece bylo nelidské a z hlediska ekonomiky beztak kontraproduktivní. Dnes je z toho jen bizarní vzpomínka na chladné časy.

Tereza Spencerová: Až Arabové opravdu vyrazí do Evropy…
Foto: wikipedia
Popisek: Vlajka Islámského státu

Přátelé v Egyptě nebo Sýrii si mi letos mezi řečí stěžovali, že i jim, zvyklým na pražící slunce, začíná být v posledních letech neúnosné vedro. Pokaždé jsem to nějak zamluvila, protože mi to téma nepřišlo až tak zajímavé – nejela jsem přece takovou dálku, abych konverzovala o počasí. Ale…Egyptské noviny extrémnímu počasí vyčlenily zvláštní rubriky, z nichž vyplývá, že padesát a více stupňů v Horním Egyptě už není žádná výjimka. Naopak. Loni v srpnu teploty v egyptském Asuánu překročily 55 stupňů a vláda byla nucena vyzvat obyvatelstvo, aby raději nikdo nevycházel ven. Takové dny už přitom nejsou žádnou výjimkou – zatímco ještě v 70. letech jich nebývalo ani čtyřicet ročně, nyní slunce praží i přes sto dnů. A nejen praží, ono také místní lidi zabíjí, zatím „jen“ po stovkách. Horní Egypt se tak – i pokud bychom odhlédli od všudypřítomné hrozby terorismu – stává svým způsobem peklem. Je ironií osudu, že OSN nedávno jmenovala právě Luxor metropolí mezinárodní turistiky pro rok 2016. 

K této realitě nyní respektovaný německý Institut Maxe Plancka nabídl prognózu, která vypadá ještě pochmurněji. Průměrná teplota na planetě se bude zvyšovat. Nebude to trend rovnoměrný – někde se oteplí méně, jinde více a některé oblasti planety se stanou rovnou neobyvatelnými. A právě tento osud už v dohledné době čeká právě Blízký východ. Severu Afriky a ropným monarchiím Perského zálivu, které vždy sabotovaly jakékoli dohody o omezování skleníkových plynů, nyní experti předpovídají kombinaci prudce stoupajících letních teplot, zvýšenou vlhkost a k tomu i delší písečné bouře – několik let trvající sucha spolu s erozí půdy navýší prašnost v Saúdské Arábii, Iráku nebo Sýrii v tomto století až o 70 procent, a vzduch se tak stane nedýchatelným. Počet dní s teplotami nad 46 stupňů se oproti přelomu století do roku 2050 zpětinásobí, největší vedra s teplotami nad 50 stupňů se protáhnou na osm desítek dní v roce a teploty v noci neklesnou pod třicítku, a teploty nad 40 stupňů se stanou spíš normou než výjimkou. Už v polovině tohoto století tak podle expertů nebudou obyvatelé Blízkého východu prakticky s to vykonávat přes den jakoukoli činnost venku. Předpovědi konkretizují, že největší rizika spojená s pobytem mimo klimatizované a odizolované místnosti se budou týkat obou břehů Perského zálivu a dnes ještě stále zářících potěmkinovských superměst typu Abú Dhabí, Dubaj, Dauhá nebo rudomořského pobřeží chudičkého Jemenu… 

Mimochodem, k tomu se vnucují zajímavé otázky: Pokud bude pohyb venku životu nebezpečný, co se stane s nejposvátnějšími místy islámu? Pouť do Mekky musí alespoň jednou za život vykonat každý „správný“ muslim, ale pokud by přitom mohl rovnou i zemřít? A jak tedy změny klimatu dopadnou na islám jako globální náboženství? A jak to změní postavení Saúdské Arábie a její nenávistné wahhábistické ideologie v islámském světě? 

Předpokládejme, že mají experti z Planckova institutu a dalších vědeckých ústavů pravdu a že za nějaké tři dekády se celé, dnes stále ještě lidmi obývané oblasti, promění v liduprázdnou poušť. Je zřejmé, že pro většinu současných obyvatel Blízkého východu a severu Afriky – ve skutečnosti už za pouhých pár let - jedinou možností pro přežití zbude migrace na přece jen chladnější sever, tudíž do Evropy, potažmo přes Kavkaz kamsi dál. Problémy s Tureckem a (ne)smlouvou o jeho „migrační zbrani“, pokračující snahy „sundat Asada“, tahanice kolem „obrany evropských hranic“, snahy uplatit subsaharskou Afriku, aby „zadržovala migranty“ (nejspíš v nějakých masových koncentračních táborech) nebo přípravy na další, tentokrát „antiimigační“ válku v Libyi se najednou zdají být tak pošetilé…     

Text je mírně rozšířenou verzí sloupku z aktuálního tištěného čísla Literárek.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…