Tereza Spencerová: Berlín je znepokojen agresivitou NATO. Nechají se Američané obelhat?

11.03.2015 12:56

Německé vládě pomalu dochází trpělivost, neboť si stále jasněji uvědomuje, že některé kruhy amerického politického establishmentu chtějí zatáhnout Evropu do války s Ruskem kvůli Ukrajině.

Tereza Spencerová: Berlín je znepokojen agresivitou NATO. Nechají se Američané obelhat?
Foto: Radim Panenka
Popisek: Výhled od německého kancléřství na Spolkový sněm

Německý týdeník Der Spiegel konstatuje, že Berlín otevřeně viní část Obamovy administrativy a Severoatlantické aliance ze sabotáže minské dohody o zastavení palby, přičemž nejvíce ho znervózňují prohlášení amerického velitele NATO generála Philipa Breedlova. Po měsíce Breedlove komentuje ruské aktivity na východě Ukrajiny, mluví o postupu jednotek na hranicích, hromadění munice a údajných kolonách ruských tanků, píše Der Spiegel. „Znovu a znovu jsou Breedlovova čísla mnohem vyšší než ta, jimiž disponují američtí spojenci v Evropě. A jako takový tím nahrává přímo zastáncům tvrdé linie v americkém Kongresu a NATO. Německá vláda je znepokojena. Opravdu se Američané pokoušejí zmařit evropské snahy o zprostředkování, v jejich čele je Angela Merkelová? Zdroje v úřadu kancléřsky o Breedlovových projevech mluví jako o „nebezpečné propagandě“. Ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier považoval nedávno za nutné projednat Breedlovova prohlášení s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem,“ podotýká Der Spiegel s tím, že ani německá tajná služba BND „nesdílí názory“ generála NATO.

„Už měsíce mnozí v úřadu kancléřky jen vrtí hlavou pokaždé, kdy NATO pod Breedlovovým vedením zveřejňuje bombastická prohlášení o ruských jednotkách nebo pohybech tanků. (…) Falešná tvrzení a přehnané odhady, varoval jistý vysoký německý činitel při nedávném, jednání o Ukrajině, hrozí tím, že NATO – a s ním potažmo i celý Západ – ztratí důvěryhodnost,“ vysvětluje německý týdeník, podle něhož americké tajné služby také „netuší, odkud bere generál Breedlove své informace“.

„Breedlove ale není jediným zdrojem napětí. Evropané vidí i jiné překážky diplomatickému řešení konfliktu na východě Ukrajiny. První a nejvýznamnější mezi nimi je Victoria Nulandová, šéfka evropského odboru ministerstva zahraničí USA. Ona spolu s dalšími by ráda viděla, jak Washington dodává zbraně Ukrajině, a mají v tom podporu kongresových republikánů i vlivných demokratů. Opravdu, prezident USA Barack Obama vypadá takřka izolovaný. Pro nejbližší dobu podpořil diplomatické snahy Merkelové, ale neudělal takřka nic, aby utišil ty, kdo chtějí eskalovat napětí s Ruskem a dodávky zbraní Ukrajině. Zdroje ve Washingtonu tvrdí, že Breedlovova válečnická prohlášení jsou nejprve odsouhlasena Bílým domem a Pentagonem. Podle nich má generál roli „superjestřába“, který má za úkol navyšovat tlak na odměřenější transatlantické partnery Ameriky,“ shrnuje Der Spiegel.

Jinými slovy, USA chtějí posílit svůj vliv v NATO a tím i vliv v Evropě. A Evropa, která tratí z přerušeného obchodu s Ruskem, by to měla „zaplatit“. Evropě se takový vývoj přestává líbit: „Transatlantičtí partneři mají své rozdílné cíle,“ připomíná Der Spiegel. „Zatímco úmyslem francouzsko-německé iniciativy je stabilizovat situaci na Ukrajině, jestřáby v americké administrativě zajímá jen Rusko. Chtějí omezit ruský vliv v regionu a destabilizovat Putinovu moc. Snovým výsledkem by pro ně byla změna režimu v Moskvě.“

Evropa ve své většině nemá na změně režimu v Kremlu zájem, protože výsledek by nejspíš byl mnohem horší. „Putin není anděl, ale jestli chcete vidět ďábly, podívejte se na jeho pravděpodobné nástupce – ne na putinovce, mezi nimiž se nerýsuje nikdo alespoň trochu podobný originálu, ale na skutečné fašisty a ultranacionalisty, jimž otevřené nepřátelství Washingtonu hraje do karet. Přidejte k tomu fakt, že Rusko sice není tak mocné, jako kdysi SSSR, ale stále má jaderný arzenál, a máte před sebou obraz blížící se globální kalamity,“ upozorňuje třeba Justin Raimondo na Antiwar.com.

Prohlubující se roztržka mezi Německem a dalšími evropskými státy na straně jedné a USA a několika jejich rozhodnými spojenci na straně druhé přitom vychází ze zkušenosti: Washingtonu příliš nezáleží na chaosu, který po jím prosazených „změnách režimu“ nastává; stačí se podívat na Afghánistán, Irák, Libyi či na válku v Sýrii a nynější situaci na Ukrajině. Jako by platil předpoklad, že čím hůře na tom – daleký – svět bude, tím výhodnější bude relativní postavení Spojených států. Některé z těchto konfliktů se přitom odehrály už za Obamova prezidentství a navzdory tomu, že Obama vždy podle shodného schématu zprvu vystupoval jako někdo, kdo není vojenskému řešení nakloněn.

Přinejmenším někteří evropští politici se tomu destruktivnímu postupu začínají vzpírat, byť nejspíš jen hlavně proto, že Ukrajina je v Evropě a ne „někde“ na vzdáleném Blízkém východě. Jak k tomu podotýká americký politolog Daniel McAdams na portálu Ron Paul Institute, američtí politici mezitím „znovu lžou“. „Nulandová a její manžel Robert Kagan nás velhali do války v Iráku a vyšinutí činitelé typu generála Breedlova nás chtějí velhat do čehosi, co se může proměnit v jadernou světovou válku s Ruskem. A každý, kdo se jim a jejich lžím postaví, je okamžitě obviněn z toho, že ho „platí Kreml“. Nechají se Američané těmito neokonzervativci znovu obelhat, když je nyní v sázce tolik?“

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: literarky.parlamentnilisty.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…