Tereza Spencerová: „Matka všech bomb“ je jen další Trumpův fake

03.05.2017 7:36

Bezradnost Spojených států v Afghánistánu vnímají nejen regionální síly, které už mají války a nestability dost, ale podvod s obří bombou zřejmě otevřela oči i Talibanu.

Tereza Spencerová: „Matka všech bomb“ je jen další Trumpův fake
Foto: archív autora
Popisek: US letecký útok Sýrie

V noci na 7. dubna Spojené státy podnikly „kárný“ raketový útok na syrskou leteckou základnu v odvetě za chemický masakr v Chán Šajchúnu. Letecká základna byla už druhý den v provozu a americký ministr obchodu Wilbur Ross nyní o tehdejším raketovém útoku mluví jako jen jako o „zábavě po večeři“.

Nedlouho poté se západní média nechala propagandisticky zahltit „Matkou všech bomb“, údajně největší nejadernou bombou v americkém arzenálu, kterou Pentagon použil v boji vůbec poprvé a svrhl ji v Afghánistánu. Smyslem bylo zničit systém tunelů používaných teroristy z Islámského státu a současně vyslat i „vzkaz“ jiným zemím. Po pár týdnech bez informací už je tento „vzkaz“ o něco čitelnější. Na internetu se objevily první snímky z okolí výbuchu „matky“, na nichž nejsou vidět žádné větší škody, a co víc, místní obyvatelé citovaní BBC konstatují, že necelých sto metrů od epicentra výbuchu stromy stojí a žijí a tunely Daeše také nevykazují žádné větší poškození. „Byl to jen trik ve snaze ukázat světu, že se Američanům jejich mise daří. Ale tohle nebyl ten typ bomby, kterou ukazovali v médiích. Tahle bomba nic nenapáchala. Ať Američané shodí větší, tahle byla malá,“ shodují se místní vesničané, kteří jsou s to svými rádii odposlouchávat vysílačky ozbrojenců Daeše, kteří se navzájem ujišťovali, že se nikomu nic nestalo… Místní tím fakticky zpochybňují i tvrzení afghánské vlády, která bez jakéhokoli důkazu uváděla, že „matka všech bomb“ zabila nejméně 96 bojovníků Daeše – žádní mrtví na povrchu nalezeni nebyli, a když, tak to byli místní vesničané, tunely zůstaly nedotčené a odmítnutí Pentagonu ověřit zprávy o obětech pak už tuto realitu mělo nejspíš jen zakrýt. Suma sumárum, další propagandistický fake.

Může za to Putin!

Už jen samotný fakt, že se Spojeným státům s pomocí řady spojeneckých zemí už 17. rokem nedaří ovládnout jednu z nejchudších zemí světa, napovídá, že se „mise na demokratizaci Afghánistánu“ eufemisticky řečeno zadrhla. Po explozi mediální „matky“ bojovníci Talibanu zaútočili na základnu vládní armády v provincii Mazár-e Šaríf na severu země a zabili na 250 vojáků. Následoval sebevražedný útok na americkou základnu v provincii Chóst. Oba útoky přitom znamenaly tvrdý úder americké generalitě, která se každým rokem snaží ukazovat na své úspěchy v Afghánistánu, obzvláště při „budování“ tamní armády.

A tak Pentagon pocítil potřebu odpoutat pozornost od sebe a hledat viníky „dalšího těžkého roku, který ho v Afghánistánu čeká“. A volba padla na Rusko. Americký ministr obrany James Mattis při návštěvě Kábulu oznámil, že Washington bude „konfrontovat Rusko“ kvůli tomu, že dodávkami zbraní Talibanu porušuje mezinárodní právo. Důkazem pro toto tvrzení se mu staly kalašnikovy v rukou talibů. A vrchní velitel amerických sil v Afghánistánu generál John Nicholson vzápětí dodal, že Rusko má v Afghánistánu „zhoubný vliv“ a „nepopřel“ zprávy o dodávkách ruských zbraní Talibanu – v době, kdy Pentagon do „svého“ Afghánistánu hodlá vyslat dalších až pět tisíc příslušníků námořní pěchoty.

Rusko navíc podle všeho irituje Spojené státy regionální iniciativou, která by měla nastartovat mírový proces. Příslušná konference se za účasti afghánské vlády, Talibanu a představitelů Pákistánu, Číny, Indie, Íránu nebo zemí Střední Asie uskuteční v Moskvě a USA už svou účast oficiálně odmítly. Případný politický proces by totiž zkomplikoval americkou okupaci Afghánistánu, jehož vláda žádá Rusko o vojenskou pomoc a možná – po 17 letech amerického válčení – vidí v ruské iniciativě přece jen smysluplnější vyhlídky na stabilizaci své země. Čili, podrážděnost Pentagonu je vcelku pochopitelná -- rozehrané „šachové partie“ na Ukrajině, v Sýrii, kolem Íránu nebo Turecka se pro Spojené státy nevyvíjejí nijak optimálně a Mattisovo obvinění Ruska z „porušování mezinárodního práva“ v Afghánistánu už křečovitost jen stvrzují, tím spíš, že americký ministr obrany na tiskové konferenci v Kábulu ani neodpověděl na otázku, jaké že jsou to vlastně stále americké cíle v Afghánistánu…

Taliban zahájil ofenzívu

Je očividné, že bezradnost Spojených států vnímají nejen regionální síly, které už mají války a nestability v Afghánistánu dost, ale fake s „Matkou všech bomb“ zřejmě otevřel oči i Talibanu. Jeho lídři, stejně jako americká generalita, si uvědomují, že namísto skutečné ukázky síly byl útok jakousi „obří“ bombou spíš jen plácnutím do vody bez většího strategického účinku či smyslu. A takové pusté gesto musí sebevědomí Talibanu jen posílit. V pátek tak zahájil svou tradiční jarní ofenzívu – tentokrát nazvanou Operace Mansúrí – s jasným cílem soustředit se přednostně na americké a jiné zahraniční okupační síly. A používat přitom chce konvenční útoky, guerillový boj, sebevražedné útoky, útoky insiderů a v neposlední řadě také výbušniny… Není divu, že (mimo jiné) o bezpečnosti českých vojáků odjel do Washingtonu jednat ministr Stropnický.

Pokud se bude Pentagon dál rozpínat mezi Sýrii, Irákem, Jemenem, Afrikou a k tomu ještě demonstrativní strašit u břehů Severní Koreje nebo i jinde, a shazovat přitom bomby rychleji, než je bude s to doplňovat, může americké a další okupační oddíly v Afghánistánu opravdu čekat „tvrdý rok“. Samozřejmě za předpokladu, že Trump nevyšle do světa stovky tisíc amerických vojáků…

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…